Iohannis a acceptat ca Ana Birchall să fie ministrul Justiției, dar îl refuză pe Corlățean

Iohannis a acceptat ca Ana Birchall să fie ministrul Justiției, dar îl refuză pe Corlățean

Iohannis a acceptat ca Ana Birchall sa fie ministrul Justitiei si i-a scris lui Dancila de ce Corlatean nu merita sa fie in GuvernFoto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele prin care accepta trei dintre propunerile Vioricai Dancila in ceea ce priveste numirile in Guvern, insa i-a si transmis premierului o scrisoare ampla in care ii explica de ce refuza ca Titus Corlatean sa devina membru al Executivului, arata Ziare.com. Astfel, odata ce decretele vor fi publicate in Monitorul Oficial, Ana Birchall devine ministru plin pentru Justitie, Natalia Intotero se intoarce la Ministerul Diasporei, dupa ce a ratat un loc in Parlamentul European, iar Fondurile Europene vor fi conduse de Roxana Minzatu.

Viorica Dancila il dorea si pe Titus Corlatean pe postul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, functie ocupata pana acum de Ana Birchall.

Scrisoarea lui Iohannis catre Dancila:

"Stimata doamna Prim - ministru,

Prin adresa nr. 5/3358 din data de 29 mai 2019 ati propus revocarea doamnei Ana Birchall din functia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei si numirea domnului Titus Corlatean in aceasta functie.

Analizand indeplinirea conditiilor legale, precum si a criteriilor referitoare la corespunderea pentru functie a candidatului propus, statuate prin jurisprudenta instantei constitutionale, consider ca persoana propusa nu se bucura de o reputatie nestirbita, cerinta esentiala pentru exercitarea demnitatii de viceprim-ministru si pentru gestionarea domeniului complex al implementarii parteneriatelor strategice ale Romaniei, intrucat in functia de ministru de externe, detinuta anterior, a gestionat in mod defectuos activitati din domeniul sau de competenta, ceea ce a avut ca efect direct impiedicarea exercitarii de catre cetatenii romani din strainatate a dreptului de vot.

In consecinta, am decis sa resping propunerea de numire in functia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei a domnului Titus Corlatean.

Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile art. 85 alin. (2) din Constitutie si tinand seama de jurisprudenta Curtii Constitutionale urmeaza sa inaintati o alta propunere pentru functia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei care, pe langa respectarea conditiilor prevazute de lege, in mod necesar, ar trebui sa raspunda si cerintelor referitoare la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
69

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
67

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
26

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...