Bursa zvonurilor. Nume noi in componenta Guvernului Dancila, cu o botosaneanca la carma Educatiei!

Bursa zvonurilor. Nume noi in componenta Guvernului Dancila, cu o botosaneanca la carma Educatiei!

Comitetul Executiv al PSD se va reuni, luni, pentru a decide componenta Guvernului Dancila, urmand ca Parlamentul sa fie convocat in sesiune extraordinara si sa se pronunte prin vot asupra investirii noului Cabinet si adoptarii programului de guvernare in 29 ianuarie.

Potrivit declaratiilor de pana acum ale liderilor PSD, Guvernul Dancila va avea aceeasi structura ca si fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fara portofoliu, si 26 de portofolii, 2 ministri fiind delegati.

In total, noul Cabinet va avea, ca si cel precedent, 28 de membri.

In viitorul Guvern nu se vor mai regasi sustinatorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fara portofoliu, care a demisionat), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene, demisionar si el).

Tudose si Ciolacu au fost acuzati de unii social-democrati ca sunt sustinatori ai "statului paralel", chiar in sedinta CEx in care s-a votat retragerea sprijinului politic pentru fostul Guvern, arata Ziare.com.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a demisionat, vineri, din functie, desi Cabinetul era considerat demisionar ca urmare a demisiei premierului.

Executivul Dancila va avea si nume noi. Unele surse vehiculeaza intoarcerea in Guvern a Rovanei Plumb, pe postul lui Ciolacu, de vicepremier fara portofoliu. Astfel, Rovana Plumb, Paul Stanescu (Dezvoltare) si Gratiela Gavrilescu (Mediu) ar urma sa fie cei 3 vicepremieri.

La Ministerul Educatiei, Liviu Pop ar putea fi inlocuit de Ecaterina Andronescu, cea care si-a retras, in CEx al PSD, candidatura de la functia de premier. Surse politice bine informate au declarat în exclusivitate pentru DC News că portofoliul Educației va fi alocat Moldovei. Prima opțiune în acest sens este Huncă Mihaela, fost inspector școlar general.

La Ministerul Transporturilor ar putea reveni pe functie fostul ministru Razvan Cuc, dar pentru acest portofoliu a mai fost vehiculat si numele deputatului PSD Sorin Bota.

O alta revenire in Guvern ar putea fi cea a lui Ionut Vulpescu, fost ministru al Culturii in Executivul Grindeanu, care ar putea sa il inlocuiasca astfel pe Lucian Romascanu.

Si la Ministerul Sanatatii ar putea surveni o schimbare, in sensul ca numele Rodicai Nassar, actual secretar de stat, este vehiculat pentru a-l inlocui pe Florian Bodog. Rodica Nassar a fost, anterior, si presedinte al Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor.

O alta revenire in Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene si ministru al Finantelor in Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru functia de ministru al Finantelor sau pentru un portofoliu la Ministerul Fondurilor Europene.

Ioan Denes va fi un alt ministru nou din Guvernul Dancila, acesta fiind votat de CEx al PSD pentru a o inlocui pe Doina Pana la Ministerul Apelor si Padurilor inca inainte de demisia lui Tudose.

Vor ramane in Guvern si isi vor pastra portofoliile Olguta Vasilescu (Munca), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultura), Mihai Fifor (Aparare), Ionut Misa (Finante), Tudorel Toader (Justitie), Gheorghe Simon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de Afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Sova (Comunicatii), Andreea Pastirnac (Romanii de pretutindeni).

Pe de alta parte, ALDE, care a detinut patru portofolii - Externe, Mediu, Energie si Relatia cu Parlamentul - si le va pastra. De asemenea, si titularii acestor portofolii se vor regasi in Guvernul Dancila, respectiv Teodor Melescanu, Gratiela Gavrilescu, Toma Petcu si Viorel Ilie. ALDE va pastra, de asemenea, si functia de vicepremier, detinuta de Gavrilescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
36

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
174

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
84

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...