Căpitanul Claudiu Valentin Hanza, de la traiul în cel mai nordic oraș al Românie la “Steaua de Bronz”, una din cele mai râvnite distincții a Forţelor Armate ale SUA

Căpitanul Claudiu Valentin Hanza, de la traiul în cel mai nordic oraș al Românie la “Steaua de Bronz”, una din cele mai râvnite distincții a Forţelor Armate ale SUA

Publicația Ministerului Apărării Naționale i-a dedicat un reportaj unui botoșănean care a primit una din cele mai râvnite distincții a Forţelor Armate ale SUA, care se acordă pentru curaj, acte de merit şi serviciu meritoriu.

Căpitanul Claudiu Valentin Hanza, din Darabani, ofițer în cadrul contingentului român din forțele NATO din Afganistan, a primit distincția “Steaua de Bronz” în cadrul unui eveniment despre care au relatat maiorul Constantin Mireanu și căpitanul Mariana Dinu.

“Pe căpitanul Claudiu Valentin Hanza l-am întâlnit acum câteva luni, când am ajuns în Baza Aeriană Kandahar. Este consilier pe linie de logistică în cadrul Comandamentului pentru pregătirea, consilierea și asistența forțelor de securitate afgane pentru zona de sud a Afganistanului.

Încă de atunci, căpitanul, aflat la început de misiune, se integrase bine în cerințele noii funcții și se bucura de încrederea celor din echipa cu care lucra. Demarase câteva proiecte, trecuse chiar și prin situații mai sensibile, în care era cât pe ce să piardă, din cauza unei proceduri clasice de securitate, încrederea unui lider afgan, deranjat că fusese percheziționat la intrarea în bază. Cu tact, bun simț și diplomație, căpitanul Hanza a reușit să gestioneze fiecare situație astfel încât să-și poată transmite corect mesajele.

Chiar dacă măsurile firești de prevenție a răspândirii virusului SARS-CoV-2 luate și aici, în bază, l-au împiedicat să se mai întâlnească cu liderii afgani pe care îi consilia, legăturile fuseseră deja făcute și încrederea câștigată. Tot ce a trebuit să facă, în continuare, a fost să schimbe sute de mesaje cu comandantul Centrului regional de logistică din Kandahar și cu alți lideri afgani, să medieze relațiile dintre ei, să-i pună de acord. De fapt, așa cum spunea de la prima întâlnire, acest lucru nu este foarte simplu. Afganii sunt foarte mândri, nu și-ar cere unii altora nimic. Comunică destul de greu.

Așadar, îl întreb acum, aproape de finalul misiunii, când i-a fost cel mai greu, din toată perioada petrecută aici. Îmi răspunde firesc, că prima parte a misiunii, începutul: Oricât ai fi de pregătit, atunci când preiei noua funcție ai nevoie de o perioadă de acomodare, care este grea. Afganii cu care urmează să lucrezi nu te cunosc. Dacă faci sau spui ceva care i-ar putea deranja, i-ai pierdut definitiv. Le-ai pierdut încrederea. Și când se întâmplă acest lucru, orice le-ai propune, ei vor răspunde pozitiv, dar vor uita imediat după discuție promisiunea făcută.

Căpitanul însă a reușit să comunice bine, deschis și să stabilească niște relații de serviciu excelente, recompensate acum cu medalia Steaua de Bronz, pe al cărei certificat de însoțire, la final, scrie:

Expertiza căpitanului Hanza, ca ofițer senior responsabil de logistică a ajutat nu doar forțele coaliției să câștige o mai bună înțelegere asupra complexității logisticii afgane, ci a câștigat și încrederea comandanților Centrului de Instruire Regional Kandahar și a Centrului Regional Logistic  învățând și înțelegând sistemul acestora, și, mai important, convingându-i chiar pe ei să a adopte și să utilizeze acest sistem, asigurând astfel viabilitatea instituțională și implementarea responsabilităților necesare pentru a-l menține în anii care vor urma.

Acțiunile căpitanului Hamza sunt în linia celor mai bune tradiții ale serviciului militar și îi aduc onoare lui, Brigăzii 3D Security Force Assistance  și Armatei Statelor Unite.

Oameni pasionați de ceea ce fac, dedicați, onești, apreciați de colegii din alte armate, care se respectă în primul rând pe ei înșiși, aveam să mai întâlnesc aici, în Kandahar. Pe unii i-ați regăsit în paginile noastre, alții urmează. Cei mai mulți însă nu vor ajunge niciodată, preferând anonimatul, mulțumindu-se să răspundă în fața propriei conștiințe”, scriu cei doi în publicația Ministerului Apărării Naționale din România.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident rutier mortal în Suceava, un botoșănean a fost rănit (video)

astăzi, 14:48
383

Cascadorii cu mașina la Grupul Școlar din Municipiul Suceava. Un tânăr a rănit un pieton după care a luat la rând copacii de pe marginea drumului. După impactul în lanț mașin...

Unitatea mobilă de terapie intensivă din Botoşani rămâne închisă pentru alte două săptămâni (video)

astăzi, 10:59
224

După ce în urmă cu zece zile a fost închisă complet din cauza unor infiltraţii în plafon, acum, echipa din Turcia care trebuia să facă verificările, a intrat în izolare,...

Ajuns la spital din cauza masturbării

astăzi, 10:09
6367

Un bărbat de 25 de ani a ajuns la spital după ce a dorit să experimenteze un moment de plăcere personală. El a apelat la ajutorul cadrelor medicale, spunând că are dureri mari la unul dint...