Lemnul metalic, noul material care ar putea schimba lumea auto!

Lemnul metalic, noul material care ar putea schimba lumea auto!

   Foto: Universitatea din Pennsylvania

Lemnul metalic are potențialul de a schimba complet lumea autoturismelor. Acest material este la fel de solid ca titanul, dar este de până la cinci ori mai ușor. Densitatea este suficient de scăzută încât permite materialului să plutească în apă.

Materialul minune a fost creat în urma unei colaborări a cercetătorilor britanici și a celor americani de la Universitatea din Pennsylvania, Universitatea din Illinois (Urbana-Champaign) și de la Universitatea Cambridge.

În principiu, lemnul metalic este o fâșie de nichel care dispune de pori microscopici. Spațiul liber creat de pori împreună cu procesul de fabricație, face ca acest material să pară analogul lemnului.

Lemnul metalic este obținut în urma unui proces ce implică sfere de plastic suspendate în apă. Acestea au o rază de câteva sute de nanometri. Mai apoi, apa este evaporată, fapt ce duce la așezarea perfectă a sferelor. Următorul pas este electroplacarea acestor sfere cu un strat subțire de nichel, iar, în final, aplicarea unui solvent care topește sferele din plastic, lăsând în urmă doar stratul subțire de nichel.

Materialul rezultat conține 70% spațiu liber. Denumirea de lemn metalic nu este legată doar de densitatea scăzută, ci și de natura sa de ordin celular' a declarant cercetătorul James Pikul.

Deocamdată, producția este limitată, dar dacă inginerii găsesc o metodă eficientă de fabricare, materialul poate fi folosit în industria constructoare de mașini, sau își poate găsi locul în viitoarea generație de smartphone-uri.

În cazul unui autoturism electric, acest material ultraușor poate avea implicații deosebite în creșterea autonomiei maxime posibile a acestuia, datorită masei totale reduse.

Sursa: Futurism.com via auto-bild.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
93

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
586

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
206

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...