Lemnul metalic, noul material care ar putea schimba lumea auto!

Lemnul metalic, noul material care ar putea schimba lumea auto!

   Foto: Universitatea din Pennsylvania

Lemnul metalic are potențialul de a schimba complet lumea autoturismelor. Acest material este la fel de solid ca titanul, dar este de până la cinci ori mai ușor. Densitatea este suficient de scăzută încât permite materialului să plutească în apă.

Materialul minune a fost creat în urma unei colaborări a cercetătorilor britanici și a celor americani de la Universitatea din Pennsylvania, Universitatea din Illinois (Urbana-Champaign) și de la Universitatea Cambridge.

În principiu, lemnul metalic este o fâșie de nichel care dispune de pori microscopici. Spațiul liber creat de pori împreună cu procesul de fabricație, face ca acest material să pară analogul lemnului.

Lemnul metalic este obținut în urma unui proces ce implică sfere de plastic suspendate în apă. Acestea au o rază de câteva sute de nanometri. Mai apoi, apa este evaporată, fapt ce duce la așezarea perfectă a sferelor. Următorul pas este electroplacarea acestor sfere cu un strat subțire de nichel, iar, în final, aplicarea unui solvent care topește sferele din plastic, lăsând în urmă doar stratul subțire de nichel.

Materialul rezultat conține 70% spațiu liber. Denumirea de lemn metalic nu este legată doar de densitatea scăzută, ci și de natura sa de ordin celular' a declarant cercetătorul James Pikul.

Deocamdată, producția este limitată, dar dacă inginerii găsesc o metodă eficientă de fabricare, materialul poate fi folosit în industria constructoare de mașini, sau își poate găsi locul în viitoarea generație de smartphone-uri.

În cazul unui autoturism electric, acest material ultraușor poate avea implicații deosebite în creșterea autonomiei maxime posibile a acestuia, datorită masei totale reduse.

Sursa: Futurism.com via auto-bild.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dacă a fost conspirație, atunci au învins! Românii vor pune pe masa de Crăciun porc din import!

Miercuri, 20 Noiembrie 2019
189

Românii riscă să nu aibă carne de porc autohtonă pe masa de Crăciun. În fermele din România au rămas tot mai puţini porci din cauza pestei, iar carnea din import este mai scum...

Botoșăneni sancționați de către polițiștii locali, pentru modul în care au abandonat deșeurile în spațiul public

Miercuri, 20 Noiembrie 2019
151

Pe parcursul a cinci zile, în intervalul 15-19 noiembrie a.c., polițiștii locali din Botoșani au intensificat activitățile de identificare a persoanelor care abandonează deșeurile menajer...

Peste 2000 de elevi din Botoșani primesc „Bani de liceu”

Miercuri, 20 Noiembrie 2019
221

În acest an şcolar, 2.024 de liceeni din județul Botoșani sunt beneficiari ai programului guvernamental „Bani de liceu”.Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a centralizat so...