Lemnul metalic, noul material care ar putea schimba lumea auto!

Lemnul metalic, noul material care ar putea schimba lumea auto!

   Foto: Universitatea din Pennsylvania

Lemnul metalic are potențialul de a schimba complet lumea autoturismelor. Acest material este la fel de solid ca titanul, dar este de până la cinci ori mai ușor. Densitatea este suficient de scăzută încât permite materialului să plutească în apă.

Materialul minune a fost creat în urma unei colaborări a cercetătorilor britanici și a celor americani de la Universitatea din Pennsylvania, Universitatea din Illinois (Urbana-Champaign) și de la Universitatea Cambridge.

În principiu, lemnul metalic este o fâșie de nichel care dispune de pori microscopici. Spațiul liber creat de pori împreună cu procesul de fabricație, face ca acest material să pară analogul lemnului.

Lemnul metalic este obținut în urma unui proces ce implică sfere de plastic suspendate în apă. Acestea au o rază de câteva sute de nanometri. Mai apoi, apa este evaporată, fapt ce duce la așezarea perfectă a sferelor. Următorul pas este electroplacarea acestor sfere cu un strat subțire de nichel, iar, în final, aplicarea unui solvent care topește sferele din plastic, lăsând în urmă doar stratul subțire de nichel.

Materialul rezultat conține 70% spațiu liber. Denumirea de lemn metalic nu este legată doar de densitatea scăzută, ci și de natura sa de ordin celular' a declarant cercetătorul James Pikul.

Deocamdată, producția este limitată, dar dacă inginerii găsesc o metodă eficientă de fabricare, materialul poate fi folosit în industria constructoare de mașini, sau își poate găsi locul în viitoarea generație de smartphone-uri.

În cazul unui autoturism electric, acest material ultraușor poate avea implicații deosebite în creșterea autonomiei maxime posibile a acestuia, datorită masei totale reduse.

Sursa: Futurism.com via auto-bild.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, apel către botoșăneni: „Este mai grav ca acum trei luni. Pandemia nu se oprește”.

Marţi, 14 Iulie 2020
1104

La prima sa întâlnire cu presa locală la mai bine de trei luni, Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani și-a început discursul de marți cu un apel către botoșăneni. A...

Botoșani a primit banii pentru pagubele create de inundații asupra infrastructurii rutiere: circa 9.800 de lei

Marţi, 14 Iulie 2020
210

În timp record, la nivelul județului Botoșani, comisiile constituite prin Ordin al Prefectului județului, Dan Nechifor, au evaluat pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice din perioa...

Primarul municipiului Botoșani despre „Cornișa”: „Este un loc foarte râvnit în Botoșani de toate instituțiile de cultură”

Marţi, 14 Iulie 2020
337

După aproape patru luni de la ultima întrevedere, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a susținut marți prima conferință de presă, care a avut loc în Amfiteatrul de la ...