Protestul procurorilor și judecătorilor botoșăneni: "Vrem să fim ca și până acum, magistrați independenți!"

Protestul procurorilor și judecătorilor botoșăneni: "Vrem să fim ca și până acum, magistrați independenți!"

"Respectarea Constituției", "Suntem magistrați independenți", "Apărăm statul de drept", Separarea și echilibrul puterilor în stat", "Independența Justiției nu se negociază", "Independența noastră - Libertatea voastră" au fost mesajele transmise de judecătorii și procurorii care, luni, au protestat la Botoșani față de modificarile - făcute prin Ordonanță de Urgență - la Legile Justiției.

Aproximativ 20 de magistrați au protestat, luni, pe scările Judecătoriei Botoșani, procurorii și judecătorii aliniindu-se astfel protestelor declanșate la nivel național din cauza OUG 7/2019, adoptată de Guvern săptămâna trecută, ordonanță care modifica Legile Justitiei, schimbări care - în opinia contestatarilor - afectează independența Justiției și statul de drept din România.

Nicoleta Arpinte: "Dorim să nu fie puse presiuni asupra noastră. Vrem să fim ca și până acum, magistrați independenți"

Nicoleta Arpinte, prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, a accentuat asupra faptului că protestatarii nu au revendicări de natură salarială, manifestația fiind una care privește statutul magistratului. Tototdată, mai spune Nicoleta Arpinte, magistrații resimt măsurile Guvernului ca pe o amenințare. 

"Ultima ordonanță de urgență a fost dată fără consultarea CSM. Deci la CSM s-a solicitat avizul intr-o seară, procurorii nu au avut timp să citească, iar a doua zi dimineață, prin ordonanță de urgență, Guvernul a și adoptat-o. Noi nu am mai fost consultați de foarte multă vreme cu privire la aceste modificări, care până la urmă ne privesc pe noi. Este vorba despre statutul nostru și nu cerem drepturi salariale. Noi nu avem revendicări salariale, să fie clar acest lucru, pentru că s-au vehiculat tot felul de informații în spațiul public, Nu solicităm nici salarii, nici privilegii. Solicităm instrumente de lucru și dorim să nu fie puse presiuni asupra noastră. Vrem să fim ca și până acum, magistrați independenți. Ori prin această ultimă modificare de urgență au fost mai multe modificări, cea mai gravă dintre ele fiind scoaterea din cadrul ministerului public a Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție, practic acesta a devenit un fel de parchet paralel. Noi resimțim asta ca pe o amenințare și o presiune asupra noastră. Vrem să rămânem procurori independenți", a spus Nicoleta Arpinte, prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.

Magistratul a mai spus că va ieși la proteste de câte ori va fi nevoie. "Ulterior, dacă se impune, trecem gradual la alte forme de protest", a adăugat Nicoleta Arpinte. 


Tudorel Toader: "Am propus si am convenit sa abrogam complet Art 54"

Ministul Justitiei Tudorel Toader a anuntat luni ca la nivelul Guvernului s-a decis abrogarea unuia dintre articolele controversate din cea mai recenta ordonanta de urgenta ce modifica Legile Justitiei. Astfel, va fi abrogat Art 54 din OUG 7/2019, prin care se permitea ca judecatori sa conduca parchete.

"Cea mai dezbatuta problema pe care impreuna cu premierul am convenit sa o rezolvam se refera la Art 54 din OUG. Acela care permite astazi unui judecator sa devina procuror-sef dintre cei de la Parchetul General pe care ii numeste presedintele, la propunerea ministrului Justitiei. Acolo erau doua teme care au fost puse in dezbaterea publica, exprimate de procurori, de judecatori. Legile Justitiei, asa cum le vorbim astazi, chiar nemodificate prin OUG, permit unui judecator sa treaca procuror, unui procuror sa treaca judecator, in primii ani de activitate, dupa care se specializeaza si merg mai departe. Ati vazut ca am dat drumul la procedura de selectie a procurorului european din partea Romaniei. Acolo, procuror european din partea Romaniei si a oricarei tari poate fi atat un procuror, cat si un judecator. Cu faptul ca la baza procurorii pot trece judecatori, cu faptul ca am avut aceasta solutie in legislatia noastra privind legile justitiei, s-a justificat solutia de la articolul 54. Data fiind aceasta situatie exprimata de procurori, care au fost nedumeriti la perspectiva de a le fi sef un judecator, am propus si am convenit sa abrogam complet Art 54. Se revine la reglementarea anterioara, ca procurori de rang inalt pot fi doar cei care indeplinesc conditiile legii si sa ii numeasca presedintele prin decret prezidential. Se abroga implicit si prevederea care muta competenta de la Sectia de procurori la plenul CSM", a explicat ministrul Justiției, Tudorel Toader, intr-o declaratie de presa.


Judecătorul Cristi Danileț: "Praf în ochi, abureală. Singura soluție, abrogarea OUG 7. Magistrații să continue protestele"

Decizia ministrului Justiției de a abroga din OUG 7 doart articolul care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la șefia parchetelor este "un praf în ochi și o abureală", pentru că rămân în vigoare multe alte prevederi care afectează independența magistraților, a declarat pentru HotNews.ro procurorul Cristi Danileț. El afirmă că ordonanța trebuie abrogată în totalitate, că judecătorii și procurorii trebuie să continue protestele și că singura soluție este sesizarea Curții Constituționale.

"Nici vorbă să ne mulțumească decizia ministrului de a aborga doar articolul 54. Este praf în ochi. Adică se revine la situația de dinainte de a face această prostie prin ordonanță în legătură cu judecătorul care nu poate deveni șeful parchetelor. Și cu restul prevederilor ce facem? Cum rămâne cu pierderea bunei reputații fără să fie în criteriile prevăzute de stabilirea bunei reputații, cum rămâne cu secția de anchetare a magistraților, ai cărei șefi sunt desemnați de către minister?", a declarat Cristi Danileț, potrivit Hotnews.

Judecătorul a mai spus că această Ordonanță de Urgență este "o abureală" și trebuie abrogată în totalitate, cu excepția articolului vizând admiterea la Institutul Național al Magistraturii. Judecătorul Cristi Danileț mai spune că judecătorii și procurorii trebuie să continue protestele și să se ralieze formelor radicale de protest, adică să suspende activitatea, pentru că nu este suficient un simplu comunicat.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un bărbat rănit într-un accident a rămas blocat în mașină, au intervenit pompierii!

astăzi, 17:55
91

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localit...

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
323

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
50

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...