Polițiștii au reținut doi suceveni care au început să fraudeze bancomatele din nordul Moldovei!

Polițiștii au reținut doi suceveni care au început să fraudeze bancomatele din nordul Moldovei!

Doi suceveni care se pregăteau de fraude informatice la bancomatele din județele din nordul Moldovei au fost prinși de polițiștii de la Suceava.

Începând cu luna mai 2019, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminaliţii Informatice din cadrul B.C.C.O. Suceava și procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Suceava au documentat activitatea a doi bărbați cercetați pentru deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la acces ilegal la un sistem informatic și tentativă la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

În perioada mai – septembrie 2019, cei doi ar fi fabricat și deținut deținut, în afara cadrului legal, dispozitive tip skimming, în scopul montării la bancomate pentru copierea datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare.

Mai mult, la data de 4 august 2019, ar fi încercat să conecteze la un ATM bancar din municipiul Suceava un dispozitiv de copiere peste fanta de introducere a cardurilor bancare, în scopul accesării sistemului informatic bancar și obținerii de date informatice de pe cardurile bancare, dar nu au reușit acest lucru.

Pentru completarea materialului probator, la data de 23 septembrie 2019, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere Criminalității Organizate Suceava, beneficiind de sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Suceava, au efectuat 3 percheziții domiciliare pe raza localităților Chilișeni și Dumbrăveni, județul Suceava și au pus în executare 2 mandate de aducere.

În urma perchezițiilor domiciliare, a fost descoperit un adevărat atelier/laborator de confecționare a dispozitivelor electronice tip skimming.

“De asemenea, au fost ridicate mai multe telefoane mobile, tablete, calculatoare, laptopuri, MSR-uri (dispozitive de citire și insripționare a benzilor magnetice de pe carduri), părți componente ale unui bancomat, dispozitive electronice cu minicameră și baterie, plăci electronice, plăci din aluminiu decupate artizanal destinate a fi introduse în fanta unui ATM, câteva zeci de plasticuri tip card – blank-uri, precum și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie. A fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a celor doi, ulterior fiind luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de aceștia” se precizează într-un comunicat emis de Inspectoratul General al Poliției Române.

Despre  dispozitivele ”slot skimmers” am găsit mai multe amănunte la procurorii DIICOT, care au descris în amănunt cum funcționează și cum arată un dispozitiv de tip skimmer în cadrul cercetării unei fraude cu carduri bancare.

”Dispozitivul denumit ”slot skimmers” este un dispozitiv artizanal instalat la fanta de introducere a cardului în bancomat de către persoanele rău intenţionate, care înregistrează datele conţinute de banda magnetică sau ale cipului de pe cardul bancar. Datele de pe banda magnetică a cardului sunt copiate când posesorul cardului bancar, fără a avea vreo suspiciune, introduce cardul în bancomat pentru a efectua o tranzacţie obişnuită, precum retragerea de numerar, respectiv atunci când utilizatorul îşi introduce cardul pentru a iniţia o tranzacţie.

Dispozitivul denumit skimmer device este utilizat pentru capturarea/copierea datelor stocate pe banda magnetică sau pe cipul încorporat în card, și mai poartă denumirea de colectoare portabile de date (portable data collector, PDC).

Dispozitivele pot varia în ceea ce priveşte mărimea, însă, toate prezintă o fantă prin care se trece cardul pentru a copia informaţiile conţinute de acesta. Datele stocate de către acesta, după copiere, pot fi descărcate într-un calculator, laptop. În principal, activitatea de skimming se bazează pe faptul că, datele de pe banda magnetică sau de pe cipul de pe card pot fi înregistrate şi apoi rescrise pe un card contrafăcut, cu ajutorul unui calculator şi al unui dispozitiv de rescris banda magnetică a cardurilor.

Pentru realizarea activităţii de skimming, persoanele rău intenţionate combină activitatea de skimming cu supravegherea electronică, prin instalarea unei minicamere pe care o ascund de cele mai multe ori într-o baghetă metalică pe care o ataşează/lipesc pe bancomat pentru filmarea codurilor PIN ale cardurilor utilizate la ATM de către cei care iniţiază tranzacţii. Acest al doilea element utilizat poartă denumirea de ”ochi” sau ”baghetă”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Percheziții la nouă locuințe din Botoșani, ale unor suspecți de furt calificat

Joi, 9 Iulie 2020
388

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din IPJ Botoșani cu sprijinul celor din cadrul Poliției Orașului Flămânzi și Secției de poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, au ...

Un șofer de 65 de ani s-a răsturnat pe cupolă. Se afla sub influența alcoolului

Joi, 9 Iulie 2020
521

Un grav accident rutier a avut loc, joi după-amiază, în localitatea Mănăstirea Doamnei, din comuna Curtești. Un autoturism s-a răsturnat pe cupolă. Șoferul se afla sub influența alcoolu...

Copil de 5 ani căzut într-o fântână adâncă de 10 metri (foto)

Joi, 9 Iulie 2020
610

Un copilul în vârstă de 5 ani a căzut, joi după-amiază, într-o fântână, în orașul Săveni din județul Botoșani.Băiatul a fost salvat de către pompieri...