Cazul Colectiv: Procurorii militari vor ancheta modul în care echipajele ISU au acordat primul ajutor victimelor

Cazul Colectiv: Procurorii militari vor ancheta modul în care echipajele ISU au acordat primul ajutor victimelor

Procurorii de la Parchetul General au disjuns dosarul Colectiv şi au transmis către Parchetul Militar cauza pentru a fi anchetat modul în care au intervenit echipajele ISU atunci când au sosit la locul tragediei în 30 octombrie 2015.

Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în vederea efectuării urmăririi penale în ceea ce priveşte infracţiunile de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare vizează modul de intervenţie al primilor salvatori sosiţi la faţa locului - pompieri din cadrul ISU Bucureşti – Ilfov – în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor victimelor, precum şi aspecte privind asistenţa medicală acordată victimelor, mai arată procurorii, potrivit Mediafax.ro.

Procurorii au avut imagini doar cu interiorul clubului Colectiv, după incendiul de acum patru ani, însă la ei nu a ajuns niciun cadru surprins de afară cu primele momente de după tragedie, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Un filmulet de 20 de minute a fost publicat de jurnaliștii de la Libertatea, unde se observă modul haotic în care au acţionat echipajele.

Procurorii Parchetului General instrumentează un dosar deschis ca urmare a plângerii părinţilor victimelor şi supravietuitorilor tragediei, care au acuzat autorităţile de neglijenţă şi ucidere din culpă.

Între timp, plângere penală a fost formulată de grupul civic Reset pe numele şefului DSU, Raed Arafat, şi a şefilor IGSU, Orlando Şchiopu şi Mihai Guţă, în urma noilor filmări apărute la patru ani după tragedia de la Colectiv şi care surprind organizarea haotică a primului echipaj sosit la faţa locului.

Reprezentanţii Grupului Civic Reset au anunţat, vineri, că, în urma noilor imagini video cu primele minute ale intervenţiei în cazul Colectiv, au decis să formuleze un denunţ împotriva conducerii IGSU şi a lui Raed Arafat, „pentru încălcarea articolului 275 alin. 1 din Codul Penal”: „Sustragerea, distrugerea, reţinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

astăzi, 21:57
409

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
53

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
73

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...