Cazul Colectiv: Procurorii militari vor ancheta modul în care echipajele ISU au acordat primul ajutor victimelor

Procurorii de la Parchetul General au disjuns dosarul Colectiv şi au transmis către Parchetul Militar cauza pentru a fi anchetat modul în care au intervenit echipajele ISU atunci când au sosit la locul tragediei în 30 octombrie 2015.

Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, în vederea efectuării urmăririi penale în ceea ce priveşte infracţiunile de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

 

Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare vizează modul de intervenţie al primilor salvatori sosiţi la faţa locului - pompieri din cadrul ISU Bucureşti – Ilfov – în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor victimelor, precum şi aspecte privind asistenţa medicală acordată victimelor, mai arată procurorii, potrivit Mediafax.ro.

Procurorii au avut imagini doar cu interiorul clubului Colectiv, după incendiul de acum patru ani, însă la ei nu a ajuns niciun cadru surprins de afară cu primele momente de după tragedie, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Un filmulet de 20 de minute a fost publicat de jurnaliștii de la Libertatea, unde se observă modul haotic în care au acţionat echipajele.

Procurorii Parchetului General instrumentează un dosar deschis ca urmare a plângerii părinţilor victimelor şi supravietuitorilor tragediei, care au acuzat autorităţile de neglijenţă şi ucidere din culpă.

Între timp, plângere penală a fost formulată de grupul civic Reset pe numele şefului DSU, Raed Arafat, şi a şefilor IGSU, Orlando Şchiopu şi Mihai Guţă, în urma noilor filmări apărute la patru ani după tragedia de la Colectiv şi care surprind organizarea haotică a primului echipaj sosit la faţa locului.

Reprezentanţii Grupului Civic Reset au anunţat, vineri, că, în urma noilor imagini video cu primele minute ale intervenţiei în cazul Colectiv, au decis să formuleze un denunţ împotriva conducerii IGSU şi a lui Raed Arafat, „pentru încălcarea articolului 275 alin. 1 din Codul Penal”: „Sustragerea, distrugerea, reţinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Percheziții la Săveni: Doi funcţionari publici reţinuţi şi alţi doi sub control judiciar, în dosarul actelor de identitate româneşti false pentru cetăţeni ruşi, ucraineni şi moldoveni!

astăzi, 09:52

Doi funcţionari publici de la Serviciul de evidenţa populaţiei au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi alţi doi au fost plasaţi sub control judiciar, în dosarul actelor de identitate rom&ac...

Muzeul Județean Botoșani participă la Expoziția itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

astăzi, 09:35

Pe 2 iulie 2025, de la ora 12.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț are loc vernisajul expoziției itinerante „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în Româ...

Mihai Leu a murit la 56 de ani. Fostul sportiv lupta de peste 10 ani cu o boală cruntă!

astăzi, 07:31

Campionul mondial la box şi campionul la raliuri Mihai Leu a murit, marţi seară, la 56 de ani. El era internat în stare gravă, la terapie intensivă, la Spitalul Fundeni, din 21 iunie. &b...