Trimis la Iași după grave complicații din cauza consumului de ciuperci!

Trimis la Iași după grave complicații din cauza consumului de ciuperci!

Atenție la ciuperci! Un bărbat din Dorohoi a ajuns în stare gravă la spital, unde medicii l-au diagnosticat cu insuficiență renală acută, secundară unei intoxicații cu ciuperci.

Bărbatul a ajuns la spital la sfârșitul săptămânii trecute, spunând că starea de rău a apărut după ce a mâncat ciupercile apărute după ploaie. Internat inițial în secția de Reanimare a Spitalului Municipal din Dorohoi, unde a fost stabilizat, eliminându-se totodată din organism și efectele toxice ale ciupercilor, medicii au constatat că a apărut altă problemă. Rinichii nu mai funcționau corespunzător, astfel că miercuri s-a luat decizia transferului de urgență la Iași, cu un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, unde pacientul va fi supus unor ședințe de dializă care să îi readucă rinichii la funcțiile normale.  

Intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin tulburări digestive (greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică), tulburări neurosenzoriale precum mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă, tulburări cardiovasculare (bradicardie sau tahicardie, hipoten-siune arterială sau hipertensiune arterială), tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici, tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică, simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală.

Potrivit specialiștilor, gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces.

Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii, medicii ne recomandă să evităm să consumăm ciuperci procurate de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar. De asemenea, să evităm să culegem şi să consumăm ciuperci din pădure, chiar dacă le cunoaştem că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare. Întrucât copiii cu vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale, nu trebuie hrăniți cu mâncăruri pe bază de ciuperci.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Donația care traversează Europa: haine și jucării de la românii din Newcastle, pentru o comună din Botoșani

Marţi, 20 August 2019
343

Parohia ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Newcastle (Marea Britanie) a organizat un demers umanitar pentru a ajuta locuitorii aflați în situații financ...

Revoluție culturală: un robot slujeşte într-un templu budist din Japonia!

Marţi, 20 August 2019
135

Un robot, numit Kannon, după zeitatea budistă a milosteniei, slujeşte în templul Kodaiji din Kyoto.Adesea, religiile par a se afla de partea baricadei care valorizează viaţa oamenilor ...

Octav Onicescu, de pe treptele de la Laurian până în cărțile de istorie ale civilizației: "Veţi crea, veţi avea; nu veţi crea, nu veţi avea; nu veţi fi!"

Marţi, 20 August 2019
185

Octav Onicescu este unul dintre cei mai străluciţi matematicieni din toate timpurile, cu o contribuţie importantă în mai toate ramurile matematicii, atât teoretice cât şi aplica...