Trimis la Iași după grave complicații din cauza consumului de ciuperci!

Trimis la Iași după grave complicații din cauza consumului de ciuperci!

Atenție la ciuperci! Un bărbat din Dorohoi a ajuns în stare gravă la spital, unde medicii l-au diagnosticat cu insuficiență renală acută, secundară unei intoxicații cu ciuperci.

Bărbatul a ajuns la spital la sfârșitul săptămânii trecute, spunând că starea de rău a apărut după ce a mâncat ciupercile apărute după ploaie. Internat inițial în secția de Reanimare a Spitalului Municipal din Dorohoi, unde a fost stabilizat, eliminându-se totodată din organism și efectele toxice ale ciupercilor, medicii au constatat că a apărut altă problemă. Rinichii nu mai funcționau corespunzător, astfel că miercuri s-a luat decizia transferului de urgență la Iași, cu un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, unde pacientul va fi supus unor ședințe de dializă care să îi readucă rinichii la funcțiile normale.  

Intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin tulburări digestive (greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică), tulburări neurosenzoriale precum mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă, tulburări cardiovasculare (bradicardie sau tahicardie, hipoten-siune arterială sau hipertensiune arterială), tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici, tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică, simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală.

Potrivit specialiștilor, gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces.

Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii, medicii ne recomandă să evităm să consumăm ciuperci procurate de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar. De asemenea, să evităm să culegem şi să consumăm ciuperci din pădure, chiar dacă le cunoaştem că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare. Întrucât copiii cu vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale, nu trebuie hrăniți cu mâncăruri pe bază de ciuperci.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
50

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
78

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
87

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...