Seară de foc în județ. Bunuri de peste 250.000 de lei salvate de către pompierii botoșăneni

Seară de foc în județ. Bunuri de peste 250.000 de lei salvate de către pompierii botoșăneni

Pompierii botoșăneni au intervenit, în seara zilei de marți, 18 februarie a.c., pentru stingerea a cinci incendii izbucnite, în mai puțin de trei ore, pe raza localităților Ionășeni, în comuna Trușești, Socrujeni, în comuna Gorbănești, Strahotin, în comuna Dângeni, Bodeasa, în orașul Săveni, și Botoșani.

Potrivit ofițerului Dorina Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani, la Ionășeni, Socrujeni și Bodeasa a ars vegetația uscată de pe circa 75 de hectare, în timp ce la Strahotin flăcările au distrus bunurile dintr-o locuință, iar la Botoșani a ars doar funinginea din coșul de evacuare a fumului.

Cauzele probabile care au generat evenimentele cu foc au fost: foc deschis în spații deschise, coș de fum necurățat de funingine și mijloc de încălzire supraîncălzit, lăsat nesupravegheat”, precizează Dorina Lupu.

Pentru stingerea celor cinci incendii au intervenit, în total, 35 pompieri militari și  voluntari. În urma celor trei incendii de vegetație uscată nu s-au înregistrat pagube materiale.

Flăcările au distrus bunuri materiale în valoare de circa 10.000 de lei, dar s-au salvat şi protejat de foc bunuri materiale în valoare de 250.000 lei.

Pentru prevenirea acestor incendiilor de vegetație uscată, ISU Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

- obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

- obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

- informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

- realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

„Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii”, adaugă reprezentanta instituției.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
17

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
95

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
1021

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....