Cum a fost „recompensat“ un bărbat care luptă cu mafia lemnului: amendă pentru că „a abuzat de 112”! VIDEO

Cum a fost „recompensat“ un bărbat care luptă cu mafia lemnului: amendă pentru că „a abuzat de 112”! VIDEO

Tiberiu Boşutar,  unul dintre localnicii din Moldoviţa care i-au ajutat pe colegii noștri, jurnaliştii de la Recorder, să demaşte mafia lemnului din Bucovina, și chiar a înfiinţat acum doi ani o asociaţie civică cu scopul de a reduce furtul de lemn din păduri a fost amendat de poliție pentru că „a abuzat de 112”.

Tiberiu Boşutar, susţine că a fost amendat pe nedrept de Poliţie pentru că a sunat la 112 ca să reclame un transport ilegal de material lemnos. Tiberiu Boşutar luptă de ani de zile împotriva mafiei lemnului din România. El susţine că, zilele trecute, a sunat la 112 ca să reclame un transport ilegal de material lemnos. Înainte să ceară ajutorul Poliţiei, a sunat la Garda Forestieră Suceava pentru a verifica informaţiile şi i s-a spus că transportul nu era în regulă.

Boşutar a explicat că a identificat camionul în trafic: șoferul transporta buştean decojit. Activistul de mediu susţine că legistaţia a lăsat o portiţă prin care le permite firmelor care exploatează material lemnos să vândă buşteanul rotund ca lemn de lucru, după ce-l decojesc în prealabil, ca să-şi asigure documentele necesare pentru a acoperi viitoarele transporturi ilegale de material lemnos.

„Au lăsat o portiţă în legislativ în care lemnul poate deveni nelemn. Pentru lemnul din pădure şi pentru cherestea ai nevoie de avize speciale primare şi secundare, pentru care se emit coduri on-line şi off-line, după caz, se trec în SUMAL şi pot fi urmărite prin Inspectorul Pădurii. Tocătura, elementele prefabricate, unele lipite, nu sunt considerate materiale lemnoase şi pot fi transportate doar cu un aviz general de mărfuri. Dacă ai o casă din buşteni, ăla se consideră element din construcţie şi ăla, teoretic, nu face parte din categoria materialelor lemnoase. Aici nu este o chestiune de costuri. Lemnul se încarcă din pădure cu aviz de lemn rotund.  Din pădure nu pleacă cu lemnul cojit. În depozit îl cojeşte şi-l vinde ca nefiind lemn şi actele rămân să acopere alt transport de lemn care provine din tăieri ilegale”, a arătat Boşutar.

Ei bine, tocmai această practică a vrut să o demaşte bărbatul când a sunat la 112 ca să reclame transportul.

În timpul verificărilor efectuate de Poliţie, transportatorul le-a pus la dispoziţia organelor de control avizul general de mărfuri. Poliţiştii au considerat că şoferul îndeplineşte condiţiile legale şi l-au lăsat să-şi continue drumul. În ziua următoare, cel care a sunat la 112 ca să reclame neajunsul s-a trezit acasă cu o amendă de 500 de lei pentru că „a abuzat de 112”.

Vă invităm să urmăriți și reportajul făcut de colegii noștri, jurnaliştii de la Recorder, în pădurile din munții Bucovinei, pentru a vedea de fapt, cu ce se luptă activiștii din domeniul protecției mediului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfinţit Mucenic Pafnutie

astăzi, 07:00

În Pustia Palestinei, aproape de Ierusalim, se afla o frumoasă aşezare călugărească întemeiată de Sfântul Hariton şi se numea Lavra Veche, întrucât sfântul o...

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
899

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
168

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...