Încă o aberație este eliminată din sistemul de învățământ. Învățătoarele nu-și vor mai putea alege elevii “pe sprânceană” la clasa pregătitoare

Încă o aberație este eliminată din sistemul de învățământ. Învățătoarele nu-și vor mai putea alege elevii “pe sprânceană” la clasa pregătitoare

Învățătoarele nu-și vor mai putea alege elevii “pe sprânceană”, ca până acum, la clasa pregătitoare. Vor dispărea clasele copiilor bogaților și specialilor. Se întâmplă la București, unde au fost introduse noi reguli la clasa pregătitoare.

Aberația care se practică și în învățământul botoșănean de ani de zile, copii “specialilor” ajungând la  educatorii “speciali”, este abolită în acest an de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Este o practică care a fost inițiată în Timiș, a fost îmbrățișată la București, iar în viitor, fie că vrea sau nu, trebuie să fie îmbrățișată și de Inspectoratul Școlar de la Botoșani.  

În Capitala, în următorul an de învățământ, copiii din clasa pregătitoare vor fi repartizați fie în ordine alfabetică, fie prin tragere la sorți în ședință publică.

În plus, repartizarea învățătoarelor la clasa se va face prin tragere la sorți, astfel încât școlile nu vor mai putea face liste de copii pentru o anumită învățătoare.

Noua procedură este recomandată de ISMB care susține că acest lucru va opri suprapopularea unor clase, riscurile de segregare și discriminare a elevilor și a cadrelor didactice.

Sistemul funcționează deja, de patru ani, în Timiș, după ce Consiliul Național de Combatere a Discriminării a constatat că mai mulți elevi au fost marginalizați pentru că nu au beneficiat de șanse egale la înscriere.

Recomandarea nu este obligatorie, astfel încât directorii școlilor pot găsi și alte variante de selecție a cadrelor didactice care predau la clasa pregătitoare.

Elaborarea procedurii aparține fiecărei unități școlare în parte, iar inspectorii școlari vor verifica dacă aceasta este transparentă.

Inspectoratul Școlar nu poate legifera o astfel de măsură, acest lucru fiind în sarcina Ministerului Educației, însă o astfel de recomandare duce la eliminarea unei practici aflate de mult pe placul unor cadre didactice.

Conform legii, părinții nu pot alege clasa sau școala unde va studia copilul, această repartiție fiind în funcție de cartierul sau strada unde locuiesc și, mai apoi, în funcție de criteriile stabilite de fiecare școală în parte.

Last edit:

La aproximativ o oră de la publicarea acestei știri, Ministrul Educației a anunțat că această modificare esențială va fi introdusă în procedura înscrierilor în clasa pregătitoare 2020! Regula formării claselor de copii după criterii transparente și nediscriminatorii se va aplică în toate școlile din România! 

Modelul introdus de Timișoara acum 4 ani și anunțat anul acesta de București – repartizare alfabetică a elevilor pe clase sau prin tragere la sorți în ședință publică organizată de școală – este pe cale să fie transformat în regulă, potrivit proiectului metodologiei de înscriere în clasa pregătitoare 2020 pus astăzi în dezbatere publică.

 

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

România, în topul mondial al cazurilor de vindecare de coronavirus. Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara face minuni, dar doctorii nu spun care este secretul

Sâmbătă, 28 Martie 2020
3395

România se afla la finele acestei săptămâni pe locul 19, dintr-un total de 180 de ţări, la numărul persoanelor declarate vindecate, potrivit datelor oficiale ale Worldometers. Procentul de vi...

Clipe de istorie. Cu moartea, pe moarte, politicienii călcând

Luni, 23 Martie 2020
3512

de Tudor Carare, politolog, redactor șef: Îi cunoaștem pe majoritatea din ei, le știm metehnele, știm ce au mâncat la desert, le cunoaștem preocupările și limbajul. Le ști...

Italia. Moartea se plimbă pe străzi: 793 de morți în ultimele 24 de ore - VIDEO

Sâmbătă, 21 Martie 2020
6075

Italia, țara spre care stau ațintiți toți ochii specialiștilor, dar și a populației, a făcut publice, astăzi, cifre înfricoșătoare.Autoritățile italiene au anunțat sâmbă...