Adio lapte și corn la școală! Botoșăneanca Raluca Turcan schimbă regulile: copiii vor primi o masă caldă!

Adio lapte și corn la școală! Botoșăneanca Raluca Turcan schimbă regulile: copiii vor primi o masă caldă!

Proiectul de lege prin care elevii urmează să primească o masă caldă la școală, în loc de lapte și corn, a fost adoptat tacit de Senat!

Inițiatoarea proiectului de lege a fost botoșăneanca Raluca Turcan, care susține necesitatea introducerii unei mese calde pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, ca soluție alternativă la actualul program "Laptele și cornul". 

În prezent, elevii beneficiază de programul "Cornul și laptele", care a fost introdus în școli începând cu anul 2002, iar cei care se bucură de beneficiile programului sunt copiii din grădinițe și din școli generale. Valoarea totală a programului "Cornul și laptele" în anul școlar 2019-2020 este de 540.474 mii lei (112.598.673 euro),  însă o parte a senatorilor au considerat că acesta generează, în prezent, o risipă de bani publici, fapt care este menționat și în expunerea de motive a proiectului de lege.  

Mai exact, vorbim de propunerea legislativă privind programul de alimentație sănătoasă pentru elevii din învățământul obligatoriu primar și gimnazial, de stat și privat, care presupune generalizarea unui program de alimentație sănătoasă în școli.  

Programul propune ca, în loc de lapte și corn, elevii să poate beneficia de un pachet alimentar în valoare de 10 lei-masă caldă sau un pachet diversificat acolo unde nu există cantine sau săli de mese.  

"Dacă se introduce acum un program de diversificare, pe măsură îmbunătățirii condițiilor în școli, în aproximativ 3-5 ani se poate ajunge la o masă caldă pentru fiecare elev", este menționat în expunerea de motive a proiectului legislativ. 

În anul 2010, guvernul României a creat și un program similar, "mere în școli", prin care elevii din clasele 1-8 din învățământul de stat și privat primesc gratuit câte un fruct proaspăt zilnic, timp de 100 zile de școlarizare, în intervalul noiembrie-martie.

Programul de încurajare a consumului de fructe în școli este însă parte a unui program european, finanțat în proporție de 75% din fonduri UE. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Lucrările la terenul de sport din Răuseni au fost finalizate

Marţi, 19 Mai 2020
445

La aproape un an de zile de la startul investiției, lucrările la terenul de sport din comuna Răuseni au fost finalizate.După cum ne-a spus primarul comunei, Maria Jijie, investiția a costat ...

Elevii din comuna Lunca au primit tablete din partea primăriei pentru cursuri on-line

Duminică, 17 Mai 2020
671

Elevii școlilor din comuna Lunca au intrat în aceste zile în posesia tabletelor cu internet gratuit cumpărate de autoritățile locale.În total, administrația locală de la Lu...

Familiile nevoiașe din comuna Hilișeu-Horia vor avea energie electrică gratuită. Primăria le montează panouri fotovoltaice

Duminică, 17 Mai 2020
578

Zeci de localnici din comuna Hilișeu-Horia vor avea energie electrică gratuită, cu ajutorul a 41 de panouri fotovoltaice care vor fi montate de administrația locală, a anunțat primarul Ioan Butn...