Apelul unui întreprinzator particular din Botoșani

Apelul unui întreprinzator particular din Botoșani

Dragul meu Guvern

Ia măsuri curajoase, ferme și clare de susținere a mediului de afaceri!

Autoritățile și mediul de afaceri trebuie să aibă o abordare în trei dimensiuni: păstrarea echilibrelor socio-economice al celor fiscal-bugetare, acțiuni concrete pe cele mai afectate și importante sectoare și etapizarea acestora într-o matrice de risc, astfel încât ele să fie prioritizate în funcție de modul în care evoluează situația în economie.

Operatorii economici, din toate ramurile economiei, au închis porțile, fără să primească absolut nicio măsură de compensare, fără nicio idee despre cum ar putea să arate aceste măsuri compensatorii și fără niciun termen clar de implementare al acestor măsuri. Pentru că cei care activează în mediul de afaceri sunt oameni responsabili, ei au urmat instrucțiunile și au închis activitatea. Însă ei au fost singurii care au fost responsabili, pentru că Guvernul României pur și simplu i-a abandonat.

Este aberant și debusolant pentru tot mediul economic să dispui închiderea activității unui sector care angajează sute de mii de oameni direct și care angrenează alte câteva sute de mii pe orizontală, în alte ramuri industriale, fără să anunți, în același timp, care este setul de măsuri economice și fiscale pe care le ai în vedere.

Este foarte bine că sunt adoptate măsuri ferme pentru protejarea pupulatiei, pentru că oamenii sunt mult mai importanți decât orice business, dar că mediul de afaceri din România așteaptă și măsuri ferme pentru sprijinul economiei.

Antreprenorii sunt îngrijorați de soarta afacerii lor, oamenii care stau acasă sunt îngrijorați în legătură cu locul lor de muncă și își pun, pe bună dreptate întrebarea: Cu ce vor cumpăra mâncare și vor plăti factură la curent sau apă, dacă nu au loc de muncă?

Dincolo de afacere, prioritară este siguranță oamenilor, însă, pe de altă parte, economia trece printr-o situație de criză în care, dacă nu suntem atenți, multe dintre afaceri vor fi moarte incateva luni și zeci de mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă.

Deciziile luate astăzi pot îngropa o economie sau o pot submina, distruge și o dată cu ea viață miilor de oameni.

Mediul de afaceri poate să suporte multe, însă nu poate să suporte incertitudinea cronică și reacția întârziată. Adică exact ce face Guvernul României acum. Mi-aș fi dorit să avem guvernanți care să aibă inițiative mai rapide, așa cum au făcut liderii adevărați din statele afectate din Uniunea Europeană.

(Catalin Silegeanu - Hidroplasto)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie infectată cu COVID a decedat la centrul de dializă din Botoșani. Bilanțul morților a ajuns la 1248

Vineri, 29 Mai 2020
788

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat, vineri seară, opt noi decese înregistrate în rândul românilor infectați cu noul coronavirus. Bilanțul ajunge, ...

Mânz găsit de jandarmi în zona industrială. Proprietarul a fost sancționat

Vineri, 29 Mai 2020
516

În această seară, jandarmii i-au restituit unui bărbat din localitatea Stâncești un mânz în vârstă de cinci luni. Mânzul a fost găsit în zona i...

Peste 700 de polițiști și jandarmi vor asigura ordinea publică în minivacanța de 1 iunie

Vineri, 29 Mai 2020
420

Polițiștii botoșăneni împreună cu celelalte structuri de ordine și siguranță publică sunt la datorie și acționează pentru ...