Festivalul-Concurs Internaţional de muzică populară "Mugurelul" Dorohoi, ediţia a a XV-a

Festivalul-Concurs Internaţional de muzică populară "Mugurelul" Dorohoi, ediţia a a XV-a

Festivalul-Concurs Internaţional de muzică populară "Mugurelul" Dorohoi, ediţia a a XV-a, va debuta sâmbătă, 22 iunie 2019 începând cu ora 16:00, cu concursul pentru secțiunea "soliști vocali și instrumentiști" acompaniați de Orchestra "Mugurelul".

Duminică, 23 iunie 2019, începând cu ora 11:00 (parada portului popular) pe traseul Parcul „Cholet” – blocul turn – pietonal – Str. A. I. Cuza – Str. 1 Decembrie - Parcul „Brazi”. La ora 12:00 va începe Gala de premiere a secțiunii „soliști vocali și instrumentiști” acompaniați de Orchestra „Mugurelul”, recitalul îndrăgitului solist Constantin Bahrin și un program demonstrativ al Andamblului „Mugurelul-Mărgineanca”. Începând cu ora 14:00, va avea loc evoluția ansamblurilor folclorice prezente la această ediție la Dorohoi. Ziua se va încheia cu Gala de premiere a formațiilor și ansamblurilor folclorice.
 
Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Consiliului Local Dorohoi, Primăriei Municipiului Dorohoi, Asociaţiei „Mugurelul” Dorohoi, Clubului Copiilor Dorohoi, în parteneriat cu: Grădiniţa Cu P. P. „Ştefan Cel Mare Şi Sfânt” Dorohoi, Casa Municipală de Cultură Dorohoi, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, Liceul Tehnologic „Al. Vlahuţă” Şendriceni, Școala Profesioanlă Specială „Ion Pillat” Dorohoi, Memorialul Ipotești. 
 
Vor participa formaţii şi interpreţi vocali şi instrumentişti din: Olt, Tulcea, Alba, Bihor, Maramureș, Suceava, Iași, Vaslui, Botoșani, cât și din Cehia, Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova.
 
Invitaţi speciali la această ediție a festivalului vor fi: Constantin Bahrin și Ansamblul de dansuri „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „N. Iorga” Botoşani (instructor ec. Valentin Rău).
 
Juriul festivalului:
- COBÂLĂ IOAN, folclorist  și dirijor- preşedinte al juriului 
- GABRIEL HARTIE, inspector general, IȘJ Botosani, presedinte onorific 
- SÂRBU GEORGE, etnofolclorist, dirijor și compozitor – vicepresedinte juriu
- MOSHE MEIR BLANARU, dirijor, muzicolog  si compozitor - Israel
- HORIA GUMENI, jurnalist senior TVR Iaşi 
- TEODOR-FLORENTIN ISARU, regizor musical la Electrecord, redactor, regizor, documentarist musical la Radio România            
- ȘTEFAN COMAN  maestru coregraf, managerul Ansamblului profesionist „Baladele Deltei” Tulcea
- RĂU VALENTIN, director Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoşani, coregraf al ansamblului de dansuri „Mărgineanca”
- FODOR FLORIN, lector universitar doctor la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi 
- ION ILIE, consultant artistic, fost director la Filarmonica Botoșani, fost director la Centrul de Creație Botoșani 
- COSTACHE PETRU, Şcoala Populară de Arte Suceava – profesor Canto popular 
- BOLOHAN MIHAELA-LAURA, secretar al juriului
 
Juriul va acorda diplome şi trofee la cele patru categorii de vârstă (9-11 ani, 12-13 ani, 14-15 ani şi 16-18 ani), la secţiunile: solişti vocali, solişti instrumentişti, formaţii instrumentale, grupuri vocale, formaţii de dansuri şi ansambluri folclorice.
 
Secretariatul festivalului: prof. Ana-Maria Ilaş şi ec. Elena-Cristina Birta.
 
Prezentatori: prof. Irina-Maria Miron și prof. Paul-Ciprian Mihai 
 
Ca și la celelalte ediții ale Festivalului, acompaniamentul invitaţilor speciali și al concurenților individuali va fi asigurat de Orchestra de copii şi tineri „Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi sub conducerea muzicală a prof. Marcel Dupu.
 
Festivalul se va desfăşura în aer liber, în Parcul „Brazi” Dorohoi, sau Sala Teatrului Dorohoi (în caz de vreme nefavorabilă) unde vor fi așteptați peste 5000 de spectatori, după experiența edițiilor anterioare și va fi preluat de TVR Iași și Radio Iași (www.radiorasi.ro – transmisiune live)
 
George Enescu spunea: „Folclorul nostru...nu numai că este sublim, dar te face să înțelegi totul. E mai savant decât toată muzica așa- zis savantă...E mai melodic decât orice melodie..., e duios, trist, vesel și grav." „Pentru a cunoaște, a valorifica și a transmite fondul de valori al  folclorului, această enciclopedie poetică a vieții, am considerat ca o datorie de suflet, organizarea celei de-a XV-a ediție a Festivalului International  „Mugurelul". Sperăm la un spectacol de calitate în care prestația celor 30 de interpreți acompaniați de orchestra „Mugurelul", și a formațiilor participante la aceasta ediție, să fie apreciată de un public numeros, într-o atmosfera de sărbătoare a folclorului, la Dorohoi.” a declarat prof. Marcel Dupu, directorul festivalului.
 
(Comunicat de presa)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Recomandare de weekend: Un nou spectacol online oferit de Teatrul „Vasilache”

astăzi, 17:01
12

Duminică, 7 iunie, începând cu ora 11:00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani, îi invită pe cei mici, dar și pe cei mari, la vizionarea spe...

Patru bărbați aduși la închisoarea din Botoșani, dintre care trei condamnați pentru tentativă de omor

astăzi, 16:54
18

Vineri, patru bărbați din județul Suceava, dintre care trei condamnați pentru tentativă de omor, au fost escortați la Penitenciarul din Botoșani.Mai întâi, la  S.P.R. ...

O elevă eminentă din Dorohoi, condamnată la suferință, are nevoie de ajutorul semenilor

astăzi, 16:49
18

Oana Silivstru este o elevă eminentă din Dorohoi, care, la numai 16 ani, boala și suferința au pus stăpânire pe viața ei. Problemele copilei au început încă de la naștere. Fi...