Un actor din Botoșani, omagiat pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo 2020

Un actor din Botoșani, omagiat pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo 2020

Actor de teatru, film şi televiziune, Virgil Andriescu va fi omagiat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră la cea de-a 14-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 24 martie, la Teatrul Naţional din Bucureşti. În cele peste cinci decenii de activitate, Virgil Andriescu a interpretat zeci de roluri apreciate şi a colaborat cu regizori consacraţi precum Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu şi Nae Caranfil.

Născut în 1936 la Botoşani, Virgil Andriescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1963, clasa Alexandru Finţi). Imediat după absolvire a fost angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1965 la Teatrul de Dramă din Constanţa. De-a lungul carierei sale, Virgil Andriescu a fost director al teatrelor Ovidius din Constanţa şi Odeon din Bucureşti. A interpretat o largă paletă de roluri în zeci de spectacole de dramă şi comedie, pe mai multe scene din România, printre cele mai importante fiind Cain, din "Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă" de Horia Lovinescu şi Macbeth din piesa omonimă de Shakespeare.

În cinema a debutat în 1968, în coproducţia româno-maghiară, regizată de Karoly Makk, "Frumoasele vacanţe"/ "Bolondos vakacio", acumulând în palmares, de-a lungul carierei, peste 30 de roluri din care şase principale în filme artistice de lungmetraj, şi alte peste 30 de roluri din care şapte principale în filme de televiziune.

Filmografia lui Virgil Andriescu cuprinde titluri precum "Labirintul" (Şerban Creangă, 1980), "Orele unsprezece" (Lucian Bratu, 1985), "Luminile din larg" (Stelian Stativa, 1986), "Umbrele soarelui" (Mircea Veroiu, 1986), "Priveşte înainte cu mânie" (Nicolae Mărgineanu, 1993) şi "Punctul zero" (Sergiu Nicolaescu, 1996), dar şi colaborări cu regizori precum Andrei Blaier ("Fapt divers", "Bătălia din umbră", "Vacanţa cea mare", "Divorţ... din dragoste"), Lucian Pintilie ("Balanţa"), Dan Piţa ("Pas în doi") şi Nae Caranfil ("E pericoloso sporgersi").

Unul dintre cele mai importante trofee Gopo, Premiul Pentru Întreaga Carieră, a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc: Marin Moraru (2009), Draga Olteanu-Matei (2010), Ion Besoiu (2011), Iurie Darie (2012), Mitică Popescu (2013), Radu Beligan (2014), Coca Bloos (2015), Constantin Drăgănescu (2016), Ion Dichiseanu (2017), George Mihăiţă şi Vladimir Găitan (2018), Ileana Stana Ionescu (2019).

Gala Premiilor Gopo 2020 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţiuional al Cinematografiei, Teatrului Naţional Bucureşti şi Babel Communications.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Săptămâna viitoare se redeschid terasele. Mall-urile încă nu

astăzi, 09:30
19

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că în mod cert data de 1 iunie rămâne valabilă pentru redeschiderea teraselor, urmând a fi discutată ulterior și data pe...

Încep înscrierile și la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi

astăzi, 09:11
24

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, a anunțat astăzi că și la această unitate școlară încep înscrierile în vederea admiterii în c...

Vicepreședintele Patronatul Național Român Botoșani, Cătălin Silegeanu: redeschiderea tuturor afacerilor este o necesitate

astăzi, 08:58
38

Vicepreședintele Patronatul Național Român Botoșani, Cătălin Silegeanu, susține că redeschiderea tuturor afacerilor este o necesitate.“Dragi Guvernanți lăsați atacurile polit...