Se va ridica o cruce de piatră armenească, în municipiul Botoșani

Se va ridica o cruce de piatră armenească, în municipiul Botoșani

În timpul vizitei sale în Botoșani, vineri, ambasadorul Armeniei în România, Sergey Minasyan, a purtat discuții mai bine de un ceas cu primarul municipiului Botoșani, Cătălin Mugurel Flutur. Întrucât oficialii s-au axat pe strânsa legătură culturală a minorității armene cu evoluția orașului și a comunității botoșănene, cei doi au convenit amplasarea unui hacikar în municipiul-reședință de județ.

Monumentul ar urma să fie inaugurat anul viitor, pe 24 aprilie, zi comemorativă pentru genocidul armenesc, drept simbol al recunoștinței față de contribuțiile aduse de comunitate patrimoniului local.

Un hacikar (în armeană, însemnând cruce de piatră) este o sculptură comemorativă, pe care este cioplită o cruce înconjurată de rozete și motive botanice. Ea este specifică artei armene, fiind prezentă mai ales pe întreg teritoriul Armeniei istorice și păstrată până astăzi.

Din 17 noiembrie 2010, «arta crucilor de piatră armenești, simbolismul și măiestria artistică a hacikarurilor» figurează pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității al UNESCO.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O mamă cu șapte copii și doi nepoți a primit încă un moment de SPERANȚĂ din partea pompierilor de la Botoșani. Galerie foto.

astăzi, 14:48
18

Ne plac poveștile frumoase și ne plac oamenii care fac gesturi frumoase. Momentele de acest fel trec în general neobservate, dar rămân mereu în sufletul celor care primesc un...

Mai puține drumuri pentru cei care se pensionează. Ministrul Muncii a anunțat simplificarea procedurilor de pensionare

astăzi, 14:24
143

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat simplificarea procedurilor pentru ieşirea la pensie, precizând că a iniţiat un ordin în acest sens.Potrivit ministrului, Agenţia Na...

Femeie de 62 de ani din Botoșani, găsită fără suflare într-un șanț

astăzi, 13:53
320

O femeie în vârstă de 62 de ani din localitatea Pădureni, județul Botoșani, a fost găsită fără suflare, într-un șanț din sat, luni dimineață. Moartea a survenit pe fondul...