Prof. Mihai Matei, despre „Cartea frumoasă” a lui Dumitru Ivan: „Autorul însumează virtuțile unui om de cultură și ale unui bun român”

Prof. Mihai Matei, despre „Cartea frumoasă” a lui Dumitru Ivan: „Autorul însumează virtuțile unui om de cultură și ale unui bun român”

Profesorul Dumitru Ivan, directorul Editurii Quadrat, publică o nouă „Carte frumoasă,... ” acum, închinată aniversării a 25 de ani de activitate a editurii. Subsemnatul sunt un beneficiar constant al serviciilor acestei edituri, aprecieri laudative i-am adus, pe merit și la aniversarea a 20 de ani de existență fructuoasă, dar am destule motive s-o fac și acum.

În ultimii cinci ani, editura și-a consolidat prestigiul, socotind mulțimea solicitărilor, pe care le are permanent, dar și judecând conținutul, forma, varietatea și valoarea cărților apărute, în acest interval de timp. Autori de prestigiu apelează mereu la editura condusă cu recunoscută competență de profesorul Dumitru Ivan. Pomenim doar câteva nume de autori recunoscuți cercetători, istorici, autori de monografii, scriitori autentici, epigramiști etc. care au apelat la această editură, în ultimii 5 ani. Este vorba de istoricul Gică Manole (Mihai Eminescu și evreii, Corneliu Zelea Codreanu.Un Om al Istoriei Mari etc.), ing. Gheorghe IeriniUn român participant la Odiseea Cernobâlului, Laurențiu C. Maftei, Noi și Europa, Maria Panciuc BucătaruPe urmele unui destin, Mihai Matei, Brăești, 100 de ani de istorie și lista poate continua.

Parcurgând inventarul bibliotecii Editurii Quadrat, ne dăm seama de conținutul tematic abordat de Editură, de exigențele asumate permanent, de bucuria „lucrului bine făcut” la apariția fiecărei cărți. Editorul a avut mereu exigența, ca fiecare operă publicată să îmbrace o haină atrăgătoare și ca formă și ca aspect estetic. De exemplu, ce frumoasă copertă s-a realizat și la această „Carte frumoasă,...”. Este un spațiu atrăgător al cărților unei mari biblioteci, ce te invită să o cercetezi, să iei o carte, să stai comod pe un scaun elegant și, relaxat, să citești.

Profesorul univ. dr. Ilie Dan remarcă în cartea sa „Din cărți și despre cărți”, publicată în 2010, la această editură, o trăsătură a scrisului lui D. Ivan, acea de critic literar și de scriitor, pe lângă cea de editor. 

„El se implică în viața cărților ca un intelectual, determinat de muncă și seriozitate exemplară, sub zodia modestiei și a trăirii autentice. Cinstei lui pentru asta și pentru altele, toate hărăzite scriitorilor și cărților acestora. S-a apropiat de acest spațiu în mod comprehensiv, cu spirit analitic și pătrundere în interiorul cărților  pe care le prezintă pentru cititori”. 

Cu siguranță, și în cartea pe care o prezentăm noi acum, autorul însumează virtuțile unui om de cultură și ale unui bun român.

O destăinuire de suflet, ne-a atras atenția prof. Dumitru Ivan în opera „Carte frumoasă,...”: o adevărată profesiune de credință. O prezentăm aici, cu plăcere.

„Douăzeci și cinci de ani de activitate editorială, adăugați celor aproape treizeci de ani de gazetărie însumează un apreciabil interval de timp, în care odată cu îndrăgirea cuvântului tipărit, am învățat să cunosc oamenii, să-i înțeleg să-i cuprind în sufletul meu. Îi știu, îmi sunt apropiați și am convingerea că, pe lângă trebuițele materiale , oamenii își doresc și o sumă de împliniri spirituale, cartea având prioritate în formarea unei armonioase personalități, pentru cel care trăiește în zilele mileniului trei”.

Biblioteca Națională a României, la aniversarea a 25 de ani de activitate a Editurii Quadrat, face și ea următoarea apreciere laudativă:

„Este  remarcabil drumul parcurs de editură în acești ani, portofoliul actual al editurii, calitatea textelor publicate. Totodată este de apreciat profesionalismul cu care editura Quadrat înțelege textele solicitate respectând legislația, de înaltă ținută editorială”.

Noi, cu sinceritate îi urăm, și acum,

La mulți ani Quadrat!

La mulți ani directorului ei, prof. Dumitru Ivan.

(Prof. Mihai Matei, istoric, fost Inspector Școlar General)

.

 

 

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

Marţi, 16 Aprilie 2024
219

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

Marţi, 16 Aprilie 2024
66

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

Marţi, 16 Aprilie 2024
66

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...