IN MEMORIAM - Expozitie de pictura Elena Iftimescu la Muzeul Judetean Botosani!

IN MEMORIAM - Expozitie de pictura Elena Iftimescu la Muzeul Judetean Botosani!

ELENA IFTIMESCU - IN MEMORIAM

Muzeul Judetean Botosani si familia Iftimescu va invita vineri, 4 decembrie 2009, ora 11.00, la vernisajul expozitiei de pictura IN MEMORIAM, in amintirea artistei Elena Iftimescu, autoarea operelor expuse.

Expozitia reuneste lucrari realizate, in majoritate, in ultimii 10 ani ai vietii, dar si cateva picturi care marcheaza faza de inceput. Iubitoare de frumos, Elena Iftimescu a fost ablsoventa a Liceului de Arta Stefan Luchian din Botosani, iar ulterior a Institutului Pedagogic din acelasi oras. Si-a dedicat o mare parte a vietii calauzirii si indrumarii a sute de copii prescolari, carora le-a fost mult mai mult decat o educatoare, reusind sa ajunga la inimile copiilor ca o adevarata mama.

Acum este ingerul lor pazitor, veghindu-i in continuare din ceruri. Mediul profesional in care a activat a facut din doamna Iftimescu un izvor de materiale didactice, imbogatind gradinitele prin care a trecut cu talentul ei artistic. A pus in scena serbari, povesti si concerte ale micutilor, realizand totul de la cadre scenografice pana la coregrafii si costumatii ingenioase.

Subiectele tratate in picturile expuse sunt de genuri diferite, incadrandu-se in impresionism, realism, dar si arta naiva, in functie de etapa, stare sufleteasca si motivatie. Predomina natura statica, fiind preferate ghivecele cu flori, flori de o gingasie aparte atat prin tratare cat si prin culoare. Printre lucrari mai apar si peisaje, figuri umane si motive moderne, toate pline de veselie si buna dispozitie, unele chiar liniste sufleteasca.

Ultimul tablou pictat, in schimb, este mult diferit de toate celelalte printr-o incarcatura aparte, prin culorile dure, dar si prin tema abordata: sfarsitul suferintei. Culoarea violet, o culoare misterioasa, asociata cu nobilitatea, spiritualitatea, rafinamentul, dar si provocarea, este preferata artistei; culoarea apare in toate tablourile sub diverse nuante si forme. Tehnicile folosite demonstreaza o continua experimentare, de la uleiuri pe panza, tempera pe gips-carton sau sticla la vopsele lavabile pe perete.

Artista da dovada de o enorma modestie lasand picturile nesemnate.

Expozitia va fi deschisa in perioada 4.12 – 10.12. 2009 si va putea fi vizitata intre orele 9:00-17:00, luni inchis. Muzeul Judetean, Str. Unirii, nr 15.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi de aproape 4000 de lei, în ultimele 24 de ore

Joi, 28 Mai 2020
229

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, polițiștii au acționat în teren, in sistem integrat, alături de celelalte structuri de ordine și siguranță publică pentru prev...

Botoșăneni amendați de jandarmi, pentru că nu purtau mască de protecție

Joi, 28 Mai 2020
614

Pentru nerespectarea măsurilor individuale de protecție în vederea limitării riscului de infectare cu coronavirus, doi botoșăneni care „nu cred în COVID", după spusel...

La Dolina, preotul Haras a adunat astăzi din sat toate pomelnicele și paușele și le-a așezat la fiecare mormânt din cimitir, în locul sătenilor

Joi, 28 Mai 2020
4395

Se poate. Astăzi, preotul Claudiu Ioan Haras din satul Dolina, comuna Leorda, a spus sătenilor ”Hristos s-a Înălțat!” și a făcut unul din cele mai frumoase gesturi de În...