IN MEMORIAM - Expozitie de pictura Elena Iftimescu la Muzeul Judetean Botosani!

IN MEMORIAM - Expozitie de pictura Elena Iftimescu la Muzeul Judetean Botosani!

ELENA IFTIMESCU - IN MEMORIAM

Muzeul Judetean Botosani si familia Iftimescu va invita vineri, 4 decembrie 2009, ora 11.00, la vernisajul expozitiei de pictura IN MEMORIAM, in amintirea artistei Elena Iftimescu, autoarea operelor expuse.

Expozitia reuneste lucrari realizate, in majoritate, in ultimii 10 ani ai vietii, dar si cateva picturi care marcheaza faza de inceput. Iubitoare de frumos, Elena Iftimescu a fost ablsoventa a Liceului de Arta Stefan Luchian din Botosani, iar ulterior a Institutului Pedagogic din acelasi oras. Si-a dedicat o mare parte a vietii calauzirii si indrumarii a sute de copii prescolari, carora le-a fost mult mai mult decat o educatoare, reusind sa ajunga la inimile copiilor ca o adevarata mama.

Acum este ingerul lor pazitor, veghindu-i in continuare din ceruri. Mediul profesional in care a activat a facut din doamna Iftimescu un izvor de materiale didactice, imbogatind gradinitele prin care a trecut cu talentul ei artistic. A pus in scena serbari, povesti si concerte ale micutilor, realizand totul de la cadre scenografice pana la coregrafii si costumatii ingenioase.

Subiectele tratate in picturile expuse sunt de genuri diferite, incadrandu-se in impresionism, realism, dar si arta naiva, in functie de etapa, stare sufleteasca si motivatie. Predomina natura statica, fiind preferate ghivecele cu flori, flori de o gingasie aparte atat prin tratare cat si prin culoare. Printre lucrari mai apar si peisaje, figuri umane si motive moderne, toate pline de veselie si buna dispozitie, unele chiar liniste sufleteasca.

Ultimul tablou pictat, in schimb, este mult diferit de toate celelalte printr-o incarcatura aparte, prin culorile dure, dar si prin tema abordata: sfarsitul suferintei. Culoarea violet, o culoare misterioasa, asociata cu nobilitatea, spiritualitatea, rafinamentul, dar si provocarea, este preferata artistei; culoarea apare in toate tablourile sub diverse nuante si forme. Tehnicile folosite demonstreaza o continua experimentare, de la uleiuri pe panza, tempera pe gips-carton sau sticla la vopsele lavabile pe perete.

Artista da dovada de o enorma modestie lasand picturile nesemnate.

Expozitia va fi deschisa in perioada 4.12 – 10.12. 2009 si va putea fi vizitata intre orele 9:00-17:00, luni inchis. Muzeul Judetean, Str. Unirii, nr 15.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr din Botoșani, aproape să eviscereze, după ce și-a băgat cuțitul în burtă din neatenție

astăzi, 21:38
15

Un tânăr de 23 de ani, din Botoșani, a ajuns la spital cu o plagă abdominală adâncă, după ce şi-a băgat din greşeala cuţitul în burtă.Incidentul a avut loc în pr...

Considerat incapabil la Botoșani, fostul manager al "Mavromati" conduce un spital regional din Iași

astăzi, 21:22
99

Începând de miercuri, una dintre cele mai mari unități medicale din Iaşi şi din Moldova are o nouă conducere. Astfel, la conducerea Spitalului Clinic de Copii ”Sfânta ...

Un magazin Profi din Botoșani, reclamat pentru zgomotele care s-ar auzi din interiorul său

astăzi, 19:55
1004

Un botoșănean a reclamat un magazin Profi, miercuri, pe motiv că nu mai poate suporta zgomotele care s-ar auzi din interiorul spațiului comercial.  Bogdan Zaharia, din Boto...