FOTO: Premiul Național „Mihai Eminescu” și-a desemnat laureații

FOTO: Premiul Național „Mihai Eminescu” și-a desemnat laureații

De Ziua Națională a Culturii, au fost desemnați laureații Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, atât la categoria „Opus Primum”, cât și la categoria „Opera Omnia”, într-un cadru festiv. Evenimentul, aflat la cea de a douăzeci și opta ediție, a avut loc începând cu ora 17:00, la Casa de Cultură a Sindicateor din municipiul Botoșani.

Astfel, laureata Premiului „Opus Primum” este tânăra scriitoare Anastasia Gavrilovici, în vârstă de 25 de ani, în vreme ce Premiul „Opera Omnia” a fost adjudecat de către Ovidiu Genaru, în vârstă de 85 de ani.

Pe lângă emoții și momente de sensibilizare a publicului, prin apel la versurile și trăirile poetului omagiat, evenimentul a cuprins și clipe umoristice, când Ovidiu Genaru, cunoscut drept Ovidiu Bibire, a citit un discurs pe care, conform celor relatate de către acesta, l-a conceput în urmă cu șapte ani. Scriitorul a fost numit, totodată, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani, cu acest prilej.

Anastasia Gavrilovici, născută în Suceava, a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, apoi și-a continuat studiile la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, în cadrul masteratului „Societate, Multimedia, Spectacol”. A publicat poezie și articole în reviste și antologii, a colaborat cu diferite publicații din țară, printre care și „Observator cultural”, „Timpul”, „Zona nouă” și „Alecart”. În prezent este redactor al revistei „Poesis internațional” și traduce literatură din engleză, franceză și spaniolă.

Ovidiu Genare (Bibire), născut în Bacău, a urmat Institutul de Cultură Fizică din București, din 1953 până în 1957. După absolvirea institutului, a lucrat ca profesor de gimnastică la Școala Sportivă din Bacău, apoi a fost încadrat ca redactor la revista Ateneu. A revenit la statutul de profesor, la Institutul pedagogic, fiind apoi muzeograf la Casa memorială George Bacovia din Bacău. Debutul l-a făcut în revista Luceafărul, în 1964. În anul 1966, îi apare primul volumul de versuri Un șir de zile, în colecția „Luceafărul” a „Editurii pentru Literatură”.






















 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
7

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
139

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
105

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...