FOTO: Premiul Național „Mihai Eminescu” și-a desemnat laureații

FOTO: Premiul Național „Mihai Eminescu” și-a desemnat laureații

De Ziua Națională a Culturii, au fost desemnați laureații Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, atât la categoria „Opus Primum”, cât și la categoria „Opera Omnia”, într-un cadru festiv. Evenimentul, aflat la cea de a douăzeci și opta ediție, a avut loc începând cu ora 17:00, la Casa de Cultură a Sindicateor din municipiul Botoșani.

Astfel, laureata Premiului „Opus Primum” este tânăra scriitoare Anastasia Gavrilovici, în vârstă de 25 de ani, în vreme ce Premiul „Opera Omnia” a fost adjudecat de către Ovidiu Genaru, în vârstă de 85 de ani.

Pe lângă emoții și momente de sensibilizare a publicului, prin apel la versurile și trăirile poetului omagiat, evenimentul a cuprins și clipe umoristice, când Ovidiu Genaru, cunoscut drept Ovidiu Bibire, a citit un discurs pe care, conform celor relatate de către acesta, l-a conceput în urmă cu șapte ani. Scriitorul a fost numit, totodată, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani, cu acest prilej.

Anastasia Gavrilovici, născută în Suceava, a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, apoi și-a continuat studiile la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, în cadrul masteratului „Societate, Multimedia, Spectacol”. A publicat poezie și articole în reviste și antologii, a colaborat cu diferite publicații din țară, printre care și „Observator cultural”, „Timpul”, „Zona nouă” și „Alecart”. În prezent este redactor al revistei „Poesis internațional” și traduce literatură din engleză, franceză și spaniolă.

Ovidiu Genare (Bibire), născut în Bacău, a urmat Institutul de Cultură Fizică din București, din 1953 până în 1957. După absolvirea institutului, a lucrat ca profesor de gimnastică la Școala Sportivă din Bacău, apoi a fost încadrat ca redactor la revista Ateneu. A revenit la statutul de profesor, la Institutul pedagogic, fiind apoi muzeograf la Casa memorială George Bacovia din Bacău. Debutul l-a făcut în revista Luceafărul, în 1964. În anul 1966, îi apare primul volumul de versuri Un șir de zile, în colecția „Luceafărul” a „Editurii pentru Literatură”.


 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cătălin Silegeanu: Nu mai țineți orașul și cetățenii în degradare morală, fizică și promisiuni deșarte

Marţi, 4 August 2020
161

Comunicat:Stimați botoșăneni. Așa cum am promis, fiecare comunicat de presă va conține și o parte din programul meu pe care doresc să îl implementez în cadrul Primăriei Botoș...

Sprijin financiar oferit de Ambasada Franţei şi Institutul Francez unui ONG din Botoșani

Marţi, 4 August 2020
321

Pentru a recunoaşte şi a susţine eforturile societăţii civile româneşti care a sprijinit persoanele fragile, aflate în dificultate pe timpul izolării şi pe tot parcursul pandemiei ...

Chindriș, la Mouscron! Toate detaliile mutării!

Marţi, 4 August 2020
482

Așa cum am anunțat încă de acum câteva zile, Andrei Chindriș va juca în Belgia din sezonul următor.Acesta va juca la Mouscron, echipă care a fost cumpărată de patronul lu...