A fost lansat primul „Dicționar Geografic Enciclopedic” al județului Botoșani: „12 ani de muncă, dintre care patru au fost petrecuți în arhivele statului”

A fost lansat primul „Dicționar Geografic Enciclopedic” al județului Botoșani: „12 ani de muncă, dintre care patru au fost petrecuți în arhivele statului”

Miercuri, 6 noiembrie a.c., Amfiteatrul Colegiului Național „A. T. Laurian” a găzduit lansarea primului dicționar al geografiei județului Botoșani, scris de către profesorul Mihai Poclid. Zeci de cadre didactice, elevi, reprezentanți ai mediului academic sau ai asociațiilor cultural-educative, autorități și simpli curioși au luat parte la prezentarea cărții unicat, o scriitură de o complexitate fascinantă, care cumulează nu mai puțin de 12 ani de muncă ai autorului.

”Dicționarul Geografic Enciclopedic al Județului Botoșani” a văzut lumina tiparului pe 28 octombrie a.c. și este prefațat apariția cu două descrieri: ”Așezările umane din județul Botoșani – studiu de geografie istorică” (2008) și ”Județul Botoșani în 2013 – Monografie Geografică” (2013).

 „12 ani de muncă, dintre care patru au fost petrecuți în arhivele statului. A urmat munca de teren, de documentare și cercetare, așa că am bătut județul centimetru cu centimetru. Această carte este un vis împlinit care pune județul Botoșani în altă lumina, necunoscută până în prezent. Avem un județ frumos și, dacă veți frunzări Dicționarul, va veți convinge de acest lucru”, a explicat profesorul Mihai Poclid, autorul cărții.

Cele două volume cuprind, cumulat, circa 1.600 pagini, hărți și fotografii color.  În ansamblu, lucrarea este structurată în trei părți.

Circa 1.400 pagini reprezintă partea descriptivă  (”Dicționarul Geografic Enciclopedic” de la A la Z) în care sunt cuprinse: toponimia locului, mica enciclopedie a comunelor și a satelor care există sau au existat în (fostele județe) Botoșani și Dorohoi; urmează sute de pagini prezentând evoluția formelor de organizare administrativ-teritorială (foste și prezente), precum și o parte de explicare a semnificației și istoricului monumentelor și bisericilor vechi, o parte în relație cu nume domnești apuse.

Dicționarul a fost editat prin sprijinul Consiliului Județean Botoșani.

(foto: CNIPT Botoșani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...

(P) Relansare monumentală: ReduceriPreturi.ro reînvie după zece ani

astăzi, 13:46
21

ReduceriPreturi.ro, unul dintre pionierii ofertelor online, se întoarce după zece ani de pauză cu o nouă viziune și o abordare modernizată. Relansarea include funcționalități îmbun...

Îl mai țineți minte pe Aron Bălan, spaima șoferilor din Botoșani?

astăzi, 13:12
141

Un tânăr care are la activ sute de fapte de furt comise pe raza județelor Suceava și Botoșani a fost condamnat miercuri, 24 aprilie, de magistrații de la Judecătoria Gura Humorului, î...