O nouă șansă pentru drumul strategic: 99 de milioane de euro și lotizarea tronsonului

O nouă șansă pentru drumul strategic: 99 de milioane de euro și lotizarea tronsonului

Drumul strategic va fi scos pentru a patra oară la licitație, însă cu un buget considerabil majorat, pentru proiectul „Regiunea Nord-Est – Axa rutieră strategică 2: Botoşani – Iaşi” fiind alocați 475.545.296 de lei, inclusiv TVA, adică nu mai puțin de 99.355.374 de euro.

Noile cote ale contribuției proprii în proiect a Consiliului Județean Botoșani cumulează o sumă totală de 158.381.420 de lei, inclusiv TVA, din care 152.451.199,38 lei, reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului și 5.930.220,65 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului, contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului „Regiunea Nord-Est - Axa rutieră strategică 2: Botoşani - Iaşi”.

Cea de a treia licitație a fost anulată din pricina nedepunerii vreunei oferte din partea companiilor de construcții. Proiectul avea atunci un buget de 272 de milioane fără TVA, adică echivalentul a 65 de milioane euro, ceea ce însemna un cost de aproximativ 610.000 euro pe kilometru de tronson. Practic, acel buget era proiectat fără a se lua în calcul cheltuielile neprevăzute, care puteau ajunge, estimativ, până la un sfert din suma alocată.

„Avem cel mai mare preț pe kilometru de drum județean, mai ales că acest drum județean, mare parte din el, în proporție de 80% cred, se execută pe structura existentă. Sunt într-adevăr prețuri mai mari pe kilometru decât e media pentru drumurile județene”, declara Dorin Birta, vicepreședinte al Consiliului Județean Botoșani.

Noutatea principală a reactualizării indicatorilor tehnico-economici ai proiectului constă în lotizarea drumului strategic. Astfel, lucrările vor fi împărțite pe tronsoane, ceea ce ar încuraja depunerea de oferte, potrivit oficialului citat. Cele trei loturi care vor fi scoase la licitație sunt:  Hăneşti-Dângeni-Mihălăşeni; Dângeni-Todireni şi breteaua spre Blândeşti, respectiv Şipote-Rediu-Călăraşi.

Noul preț per kilometru de drum se ridică la 935.549,66 de euro. Drumul strategic măsoară 106,265 kilometri. Pentru ca fondurile europene să nu fie pierdute, axa rutieră trebuie să fie finalizată până în luna octombrie a anului 2023.

Noul buget a fost aprobat în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean, desfășurată joi, 13 februarie a.c.

 

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Ce motive prezintă botoșănenii când se deplasează. O bătrână care își plimba rața, a sensibilizat oamenii legii

Miercuri, 1 Aprilie 2020
2922

Botoșănenii prezintă tot felul de motive în fața polițiștilor care verifică, după caz, adeverințele, legitimațiile sau declarațiile pe proprie răspundere, în vederea efectuări...

Botoșăneanca de 27 de ani infectată cu Covid-19 a DECEDAT la Reanimare, în Iași

Duminică, 29 Martie 2020
35239

Tânăra de 27 ani din județul Botoșani, diagnosticată cu coronavirus, a decedat pe patul de spital, duminică, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.Femeii, din localitatea Cân...

Botoșani: Grătar între blocuri, în plină noapte, spre sfidarea tuturor restricțiilor. Cum au fost potoliți câțiva petrecăreți din Parcul Tineretului

Joi, 26 Martie 2020
5152

Scene incredibile s-au petrecut în cartierul Parcul Tineretului din municipiul Botoșani, miercuri seară, în pofida tuturor restricțiilor deliberate de Guvern. Patru locatari au făcut g...