Ministrul Roxana Mînzatu anunță bani pentru Botoșani și toată Țara de Sus!

Ministrul Roxana Mînzatu anunță bani pentru Botoșani și toată Țara de Sus!

Cei care cunosc istoria județului Botoșani din ultimii 25 de ani își vor aminti probabil că Botoșaniul a fost curtat de fiecare dată în preajma alegerilor generale. De fiecare candidat. Direct, chiar de către candidați, sau indirect, prin intermediul miniștrilor, care erau trimiși la Botoșani să mai anunțe câte un mare avantaj pentru județ.

Rând pe rând, în campaniile electorale, începând din 1996, Botoșaniul a primit HG 1007, un “program special privind unele măsuri şi acţiuni pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a judeţelor Botoşani, Giurgiu şi Vaslui”, apoi, prin 2000, am avut pe tapet “statut de Zona Defavorizată”, pentru ca apoi să fie încă multe altele, anunțate, după cum era normal, în campaniile electorale. Evident, aplicabilitatea practică a fost doar pe hârtie…

În campania electorală prezidențială din acest an, un nou set de alte avantaje au ieșit la suprafață în discuțiile celor care au ajuns la Botoșani. Este vorba despre atragerea de finanțări pentru o nouă structură, unde Botoșaniul ar urma să fie liderul, și ar gestiona resurse uriașe, care ar urma să fie pompate în județul nostru și în zonele de graniță, din județele Suceava și Iași. Vorbim despre finanțări pentru “Zona de dezvoltare Țara de Sus".

Asociația de Dezvoltare Inter-comunitară - Dezvoltare sustenabilă și integrată „Țara de Sus", este o idee care a aparținut senatorului PSD de Botoșani, Lucian Trufin, la care au aderat deja mai multe localități din Suceava și Iași, iar ministrul Roxana Mînzatu a ajuns astăzi la Botoșani ca să explice că sunt bani pentru proiecte și această idee.

Ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a ajuns astăzi la Botoșani însoțită de secretarul de stat Alexandru Potor precum și de directorul general adjunct în cadrul ministerului, Gabriel Friptu. Au mai ajuns la Botoșani și Vasile Asandei, directorul ADR Nord Est, dar și o serie de primari și parlamentari din județele Suceava și Iași.

Cu toții au participat la o ședința care a avut la Hotel Rapsodia pe marginea investițiilor teritoriale integrate, și atragerea de fonduri directe de la Comunitatea Europeană, în sesiunea financiară 2021-2027. Practic s-a discutat despre Investițiile Teritoriale Integrate (ITI), și finanțarea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, care, în cazul județului nostru, deja există, la inițiativa senatorului Lucian Trufin, și se numește “Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare sustenabilă și Integrată în Țara de Sus”.

 „Astăzi, în România, acest mecanism se aplică doar în Delta Dunării, dar în bugetul pe care-l pregătim pentru 2021 – 2027, eu personal, colegii mei, Guvernul, ne dorim aplicarea acestui instrument în mai multe regiuni. Și neapărat, aici în Moldova. Aș vrea să fie investiții teritoriale integrate în această zonă de nord – est”, a explicat în cadrul întâlnirii, ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu.

Tot ce mai trebuie în acest moment este doar ca Guvernul României să mai adopte un memorandum prin care să se realizeze o strategie de dezvoltare pentru ca “Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare sustenabilă și Integrată în Țara de Sus” să devină ITI, fapt care s-ar putea întâmpla chiar în această toamnă, eventual în primăvara anului viitor, după care în zonă să intre banii direct de la Comunitatea Europeană.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de OUG: Crește punctul de pensie cu o valoare mai mică decât cea anunțată inițial, dar crește și pensia minimă

astăzi, 21:47
10

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului (OUG) aflat în dezbatere la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), de la 1 septembrie a.c., se vor majora atât punctul de...

USR și PLUS au adoptat protocolul de fuziune, după un congres online

astăzi, 21:41
17

Delegaţii USR şi ai PLUS au adoptat sâmbătă, într-un Congres desfăşurat online, protocolul de fuziune a celor două partide, sub denumirea „USR PLUS”.În USR au ...

Incendiu în județ. 80 de tone de furaje, mistuite de flăcări în patru ore (video)

astăzi, 18:42
589

Un foc aprins pentru distrugerea resturilor vegetale s-a transformat într-un incendiu, care a mistuit 80 tone de furaje depozitate pe raza satului Brăteni, din comuna Dobârceni. S-a &icir...