Ministrul Roxana Mînzatu anunță bani pentru Botoșani și toată Țara de Sus!

Ministrul Roxana Mînzatu anunță bani pentru Botoșani și toată Țara de Sus!

Cei care cunosc istoria județului Botoșani din ultimii 25 de ani își vor aminti probabil că Botoșaniul a fost curtat de fiecare dată în preajma alegerilor generale. De fiecare candidat. Direct, chiar de către candidați, sau indirect, prin intermediul miniștrilor, care erau trimiși la Botoșani să mai anunțe câte un mare avantaj pentru județ.

Rând pe rând, în campaniile electorale, începând din 1996, Botoșaniul a primit HG 1007, un “program special privind unele măsuri şi acţiuni pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a judeţelor Botoşani, Giurgiu şi Vaslui”, apoi, prin 2000, am avut pe tapet “statut de Zona Defavorizată”, pentru ca apoi să fie încă multe altele, anunțate, după cum era normal, în campaniile electorale. Evident, aplicabilitatea practică a fost doar pe hârtie…

În campania electorală prezidențială din acest an, un nou set de alte avantaje au ieșit la suprafață în discuțiile celor care au ajuns la Botoșani. Este vorba despre atragerea de finanțări pentru o nouă structură, unde Botoșaniul ar urma să fie liderul, și ar gestiona resurse uriașe, care ar urma să fie pompate în județul nostru și în zonele de graniță, din județele Suceava și Iași. Vorbim despre finanțări pentru “Zona de dezvoltare Țara de Sus".

Asociația de Dezvoltare Inter-comunitară - Dezvoltare sustenabilă și integrată „Țara de Sus", este o idee care a aparținut senatorului PSD de Botoșani, Lucian Trufin, la care au aderat deja mai multe localități din Suceava și Iași, iar ministrul Roxana Mînzatu a ajuns astăzi la Botoșani ca să explice că sunt bani pentru proiecte și această idee.

Ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a ajuns astăzi la Botoșani însoțită de secretarul de stat Alexandru Potor precum și de directorul general adjunct în cadrul ministerului, Gabriel Friptu. Au mai ajuns la Botoșani și Vasile Asandei, directorul ADR Nord Est, dar și o serie de primari și parlamentari din județele Suceava și Iași.

Cu toții au participat la o ședința care a avut la Hotel Rapsodia pe marginea investițiilor teritoriale integrate, și atragerea de fonduri directe de la Comunitatea Europeană, în sesiunea financiară 2021-2027. Practic s-a discutat despre Investițiile Teritoriale Integrate (ITI), și finanțarea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, care, în cazul județului nostru, deja există, la inițiativa senatorului Lucian Trufin, și se numește “Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare sustenabilă și Integrată în Țara de Sus”.

 „Astăzi, în România, acest mecanism se aplică doar în Delta Dunării, dar în bugetul pe care-l pregătim pentru 2021 – 2027, eu personal, colegii mei, Guvernul, ne dorim aplicarea acestui instrument în mai multe regiuni. Și neapărat, aici în Moldova. Aș vrea să fie investiții teritoriale integrate în această zonă de nord – est”, a explicat în cadrul întâlnirii, ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu.

Tot ce mai trebuie în acest moment este doar ca Guvernul României să mai adopte un memorandum prin care să se realizeze o strategie de dezvoltare pentru ca “Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare sustenabilă și Integrată în Țara de Sus” să devină ITI, fapt care s-ar putea întâmpla chiar în această toamnă, eventual în primăvara anului viitor, după care în zonă să intre banii direct de la Comunitatea Europeană.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
77

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...

Șoferi de microbuz amendați drastic, polițiștii au dat jos zeci de pasageri!

astăzi, 11:25
110

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu ...

Veste bună pentru bunica Elena, femeia singură și imobilizată la pat. ”Mulțumim tuturor celor ce ați ajutat concret!”

astăzi, 10:50
164

O asociație din Botoșani s-a oferit chiar să o preia pe bunica Elena în centrul destinat oamenilor fără adăpost.Astfel, potrivit celor transmise de preoteasa Anamaria Macuc, cea care a...