Ub român a fost ales primarul unui oraș din Germania

Ub român a fost ales primarul unui oraș din Germania

Romanul Octavian Ursu a fost ales primar in Goerlitz, oras din estul Germaniei, dupa ce l-a invins duminica in turul al doilea al alegerilor locale pe reprezentantul extremei drepte, scrie Digi24.

Candidatul Uniunii Crestin-Democrate (CDU) pentru postul de primar al orasului german Goerlitz, landul Saxonia, Octavian Ursu, un muzician originar din Romania, l-a infruntat duminica in turul al doilea de scrutin pe candidatul partidului Alternativa pentru Germania (AfD - considerat de extrema dreapta), fostul politist Sebastian Wippel.

In primul tur, desfasurat in urma cu trei saptamani, reprezentantul AfD a castigat 36,4% din voturi, in timp ce candidatul crestin-democratilor cancelarului Angela Merkel a castigat 30,3% din sufragii. Octavian Ursu a plecat din Romania in 1990.

Desi s-a clasat pe primul loc, Wippel a ratat obtinerea unei majoritati absolute. El ar putea face istorie devenind primul politician AfD care sa ocupe cea mai inalta functie intr-o primarie din Germania, scrie dpa.

Alegerile de duminica sunt vazute ca un test al preferintelor electoratului pentru alegerile regionale din Saxonia care vor avea loc pe 1 septembrie.

Ceilalti doi candidati in primul tur - Franziska Schubert din partea Verzilor si a Aliantei Civice, care a castigat 27,9% din voturi, si Jana Luebeck din partea formatiunii de extrema stanga Die Linke, care a castigat 5,5 % din voturi - au iesit din cursa.

Inaintea votului din orasul cu 56.000 de locuitori, situat la frontiera cu Polonia, actori si producatori de la Hollywood si-au exprimat ingrijorarea cu privire la o posibila victorie in alegeri a AfD, aminteste agentia germana de presa.

In cazul in care starea de spirit in viitor va fi "ura si xenofobie", producatorii ar putea fi opriti sa vina in oras, care se autodenumeste Goerliwood avand in vedere numeroasele filme care au fost turnate acolo.

Aproximativ 46.000 de alegatori sunt asteptati la urne de la 08:00 dimineata ora locala (06:00 GMT) .

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
55

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1036

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
411

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...