Traian Basescu: "Oficial, Romania are 500.000 de romi. In realitate, avem 1,5 milioane"

Traian Basescu: "Oficial, Romania are 500.000 de romi. In realitate, avem 1,5 milioane"

   frontpress.ro

In Romania traiesc, in realitate, 1,5 milioane de romi, si nu doar 500.000, asa cum arata rezultatele recensamintului din 2002, a declarat joi la Strasbourg presedintele Traian Basescu, care a afirmat ca una dintre problemele autoritatilor romane este ca romii care au reusit sa se integreze nu-si mai recunosc apartenenta la aceasta etnie.

"Problema pe care o avem este ca romii integrati nu se mai declara romi. Probabil un obiectiv ar trebui sa fie convingerea acestor oameni care au reusit sa fie profesori, ingineri, politicieni sa recunoasca faptul ca apartin acestei etnii", a spus seful statului roman, care participa la prima sesiune a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Seful statului roman a afirmat, intr-o conferinta comuna de presa cu  presedintele APCE, Mevlut Cavusoglu, ca Romania va accelera in perioada urmatoare calendarul de integrare a minoritatii rome.

Astfel, Agentia pentru integrarea romilor va fi integrata in Ministerul de Interne, astfel incat sa permita implicarea administratiilor locale in gasirea solutiilor adecvate pentru aceasta minoritate.

Basescu a precizat ca in acest an va fi lansata o noua strategie pentru integrarea romilor, pentru a accelera acest proces.

Basescu a notat insa ca in Romania exista mai multe categorii de romi, care trebuiesc tratate diferit, iar comunitatile de nomazi trebuie tratate diferit de alte categorii.

"Miscarea acestor oameni e parte a culturii lor. Nu-i putem pune intr-un loc si sa le spunem `Trebuie sa locuiti aici`. Este adevarat, inainte de a deveni membri ai UE ei circulau in Romania. Acum sunt cetateni europeni si au dreptul sa mearga liberi in Europa ca cetateni liberi", a subliniat Basescu.

Presedintele APCE, Mevlut Cavusoglu, a apreciat ca Romania este "un bun exemplu nu doar pentru statele din regiune, ci si pentru toate tarile europene in ceea ce priveste minoritatile nationale".


Hotnews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolnavii SARS-Cov-2 din Iași ar putea fi aduși la Botoșani. Iașul nu mai are locuri la ATI și a cerut ajutorul spitalelor din zona Moldovei

Luni, 19 Octombrie 2020
422

Toate paturile de Terapie Intensivă din municipiul Iaşi care tratează bolnavi de Covid-19 sunt ocupate, şefii sistemului sanitar ieşean căutând soluţii pentru internarea cazurilor grave &...

Începând din decembrie, cei mai săraci dintre români vor primi tichete în valoare de 180 de lei pentru o masă caldă gratuită

Luni, 19 Octombrie 2020
294

Persoanele care au împlinit cel puțin vârsta de 75 de ani, care au venituri la nivelul pensiei minime garantate, indiferent că vorbim de indemnizația socială pentru pensionari sau de a...

Tu ai face ca el? Un român s-a îmbătat așa de tare încât a sunat la 112 să se autodenunțe că e beat la volan

Luni, 19 Octombrie 2020
442

Un bărbat din Sibiu a sunat la 112 pentru a se autodenunța că a condus o mașină, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a solicitat un echipaj la domiciliu, însă, pe...