Studiu: Aproape jumătate dintre deținuții cu tulburări de personalitate non-severe au avut o copilărie nefericită!

Dintre cei 888 de subiecţi, 458 au fost deţinuţi custodiaţi în penitenciarele Botoşani, Iaşi şi Vaslui, iar 430 au fost subiecţi din lotul martor, fără probleme judiciare.

Studiu: Aproape jumătate dintre deținuții cu tulburări de personalitate non-severe au avut o copilărie nefericită!

Un studiu realizat de un medic de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași la nivelul a trei penitenciare din Regiunea de Nord-Est pune în evidenţă care sunt tulburările de personalitate în rândul bărbaţilor ce ispăşesc pedepse, fiind privaţi de libertate.

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul unităţii medicale, a realizat studiul pe 888 de subiecţi, dintre care 458 de bărbaţi încarceraţi pentru diferite infracţiuni.

„Dintre cei 888 de subiecţi, 458 au fost deţinuţi custodiaţi în penitenciarele Botoşani, Iaşi şi Vaslui, iar 430 au fost subiecţi din lotul martor, fără probleme judiciare. Toţi subiecţii au fost selectaţi în funcţie de vârstă şi studii şi au fost împărţiţi în trei subgrupuri, grupul deţinuţilor cu tulburări de personalitate severe/ tulburări de personalitate non-severe reprezentat de 202 subiecţi, adică 28,8%, grupul deţinuţilor fără tulburări de personalitate, reprezentat de 256 de subiecţi, 22,7% şi lotul comunitar, fără probleme judicare şi psihiatrice, reprezentat de 430 de subiecţi, 48,4%”, spune dr. Cozmin Mihai.

În urma studiului, s-a observat că 45,4% dintre cei cu tulburări de personalitate non-severe au avut o copilărie nefericită, iar peste 20% dintre cei cu tulburări de personalitate severe şi non-severe provin din familii dezorganizate. De asemenea, s-a constatat că majoritatea deţinuţilor se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice sau sub influenţa substanţelor halucinogene când au comis infracţiunea pentru care au fost condamnaţi.

Mai exact, 30,5% dintre deţinuţii cu tulburări de personalitate severe consumaseră droguri în momentul comiterii infracţiunilor, iar 63,4% dintre deţinuţi au consumat alcool în acel moment. Comparativ cu restul populaţiei, deţinuţii au un risc mai ridicat de a avea tentative suicidare, specialiştii spunând că este un fenomen care rezultă din „interacţiunea dintre caracteristicile individuale ale deţinuţilor şi caracteristicile mediului în care sunt nevoiţi să trăiască”.

Studiul a arătat astfel că peste 51% dintre deţinuţii care prezentau diferite tipuri de tulburări de personalitate aveau în antecedente tentative suicidare, aproximativ un sfert dintre deţinuţii recidivişti avuseseră cel puţin o astfel de tentativă de-a lungul vieţii, iar 59% dintre deţinuţii cu antecedente de automutilare au precizat că au avut cel puţin o încercare de-a lungul vieţii.

„Tulburările mintale reprezintă un factor important de risc pentru trecerea la actul criminal, mai ales a celui care implică violenţa manifestată împotriva altor persoane. Fenomenul, studiat de foarte mult timp în străinătate, a reprezentat până acum o necunoscută la nivelul ţării noastre”, au precizat specialiştii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
10

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
128

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
119

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...