Spania reduce salariile bugetarilor cu 25-30 la suta

Spania reduce salariile bugetarilor cu 25-30 la suta
Guvernul conservator spaniol a aprobat astazi o noua masura de austeritate, scaderea in medie cu 25%-30% a salariilor angajatilor companiilor de stat, pentru reducerea deficitului bugetar, informeaza Mediafax.

"Facem un nou pas in politica de austeritate, am aprobat un decret privind regimul retributiilor directorilor si angajatilor companiilor publice", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Soraya Saenz de Santamaria.

Executivul a stabilit criterii comune de salarizare si plafoanele retributiilor, care vor fi mult inferioare celor din companiile similare din sectorul privat.

Companiile publice vor fi impartite in trei categorii, in functie de marime. Astfel, in companiile cele mai mari salariul maxim va fi de 105.000 euro pe an, pentru cele de dimensiuni medii de 80.000 de euro, iar in cele mai mici retributiile anuale nu vor putea depasi 55.000 de euro.

Guvernul nu a precizat economiile care vor fi obtinute prin aceasta masuri, dar, avand in vedere ca reducerea va fi in medie de 15%-30%, acestea vor fi substantiale, a spus purtatorul de cuvant.

Spania a inregistrat anul trecut o crestere economica de 0,7%, dar in primul trimestru va reintra in recesiune, ceea ce obliga guvernul sa ia noi masuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar de la circa 8% la 4,4%, conform angajamentului asumat.

Executivul a anuntat deja reduceri ale cheltuielilor bugetare de 8,9 miliarde de euro, majorarea impozitelor pentru a atrage venituri de 6,3 miliarde de euro, precum si un plan de combatere a evaziunii fiscale, prin care spera sa recupereze 8,2 miliarde de euro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

România este în semifinalele EURO U21! Urmează meciul cu Germania

Luni, 24 Iunie 2019
556

România s-a calificat în semifinalele EURO U21, după remiza cu Franța. Odată cu acest rezultat, românii antrenati de Mirel Radoi și-au asigurat și calificarea la Jocurile O...

Botoșănean mort într-un cumplit accident în Franța: Spulberat cu 110 km/h!

Luni, 24 Iunie 2019
1776

Un accident mortal a avut loc în dimineața zilei de sâmbătă, în jurul orei 10.00, în apropiere de Offekerque. Un român, în vârstă de 19 ani, a fost spulbe...

Premiul I la etapa naţională a unui concurs pe tema protecţiei consumatorului, obţinut de elevi din regiunea N-E - FOTO

Luni, 24 Iunie 2019
265

În perioada 16-21 iunie 2019, la Eforie Sud, a avut loc etapa naţională a concursului pe tema protecţiei consumatorului "Alege! Este dreptul tău", organizat de ANPC în parten...