Senatul a respins proiectele prin care persoanele de același sex puteau încheia parteneriat civil

Senatul a respins proiectele prin care persoanele de același sex puteau încheia parteneriat civil

Senatul a respins, luni, doua proiecte de lege care prevedeau ca persoanele de acelasi sex puteau incheia in fata notarului sau la Starea civila un parteneriat civil in scopul organizarii vietii comune ca familie. Actele normative aratau drepturile si obligatiile partenerilor.

Senatorii au adoptat cu majoritate de voturi rapoarte de respingere pentru cele doua proiecte, unul initiat de UDMR, USR, PSD si PNL, printre care deputatul PSD Florin Manole si liberalul Ovidiu Raetchi, si alt proiect initiat de un deputat ALDE si de un deputat independent.

"Parteneriatul civil reprezinta uniunea liber consimtita intre doua persoane, incheiat in conditiile legii", prevede al doilea proiect. Astfel, notiunea de parteneriat civil este definita in proiect drept "uniunea dintre doua persoane de sex diferit sau de acelasi sex prin declararea sa in fata ofiterului de stare civila in scopul organizarii vietii private comune si a gospodaririi impreuna", prevedea proiectul de lege initiat de deputatii Andrei Gerea si Ion Popa.

O alta prevedere a initiativei ALDE arata ca partenerii aveau obligatia sa intretina copiii celuilalt partener. Parteneriatul civil inceta prin decesul sau declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre parteneri. Acesta se putea desface prin decizia unilaterala a unuia dintre parteneri consemnata in scris de catre ofiterul de stare civila.

Spre deosebire de propunerea legislativa a lui Florin Manole si Ovidiu Raetchi, proiectul ALDE prevede folosirea unui interpret autorizat, in cazul in care parteneriatul civil este incheiat intre cetateni straini sau persoane surdomute.

Senatorii au respins, insa, si proiectul de lege al deputatilor Florin Manole si Ovidiu Raetchi, impreuna cu colegi din USR si UDMR, cu privire la parteneriatul civil.

"Nu putem trece peste cerintele Curtii Europene a Drepturilor Omului care ne obliga sa oferim tuturor cuplurilor o recunoastere si protectie legala a relatiei lor si sa respectam dreptul fundamental la viata privata. Nu putem sa ignoram drepturile si nevoile copiilor nascuti in afara casatoriei. Proiectul de lege este benefic tuturor persoanelor care au ales sa nu se casatoreasca, dar traiesc impreuna, ca sot si sotie, de ani si zeci de ani. Legea parteneriatului civil ofera o forma de protectie si partenerilor de acelasi sex, punand capat unei discriminari si marginalizari pe care romanii au demonstrat recent ca o resping", spune senatorul USR Vlad Alexandrescu, unul dintre initiatorii proiectului de lege.

Senatul a respins cele doua propuneri legislative, in calitate de prim for sesizat, decizionala pentru proiecte fiind Camera Deputatilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
13

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
33

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
27

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...