Se pregătesc fonduri pentru 2020: Firmele vor putea cere bani de la stat pentru angajarea absolvenților și șomerilor

Se pregătesc fonduri pentru 2020: Firmele vor putea cere bani de la stat pentru angajarea absolvenților și șomerilor

Companiile care angajează absolvenți și șomeri vor putea cere bani de la stat în cursul anului 2020, din moment ce autoritățile pregătesc deja fonduri în acest sens. Pentru a obține subvențiile, companiile se vor adresa agențiilor teritoriale de muncă, scrie Avocatnet.ro.

În perioada aceasta, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) face demersuri pentru a atrage fonduri europene, conform unui anunț recent al Ministerului Fondurilor Europene. Din acele fonduri o să se plătească, la cererea angajatorilor, subvenții lunare pentru încadrarea în muncă a absolvenților și a șomerilor.

Fondurile pentru subvențiile ce vor fi date angajatorilor vor fi disponibile în toate regiunile țării, ideea fiind de a stimula astfel angajarea a peste 15.000 de persoane.

Iată, mai precis, pentru ce fel de angajări se vor da bani, conform documentelor puse la dispoziție de minister:

 1.  2.250 de lei lunar pentru fiecare absolvent angajat. În primul rând, firmele vor putea cere bani pentru absolvenții pe care-i angajează, inclusiv dacă aceștia au dizabilități. Suma de 2.250 de lei va fi acordată lunar pentru fiecare absolvent angajat pe durată nedeterminată, timp de 12 luni (pentru cei cu dizabilități, se va acorda timp de 18 luni). Condiția va fi ca relațiile de muncă să fie menținute timp de minimum 18 luni.

 2.  2.250 de lei lunar de persoană pentru angajarea șomerilor. Mai precis, este vorba de angajarea, pe perioadă nedeterminată, a șomerilor vârstnici, a șomerilor părinți unici susținători ai familiilor monoparentale și a șomerilor de lungă durată. Banii se vor acorda lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană vizată, dacă raporturile de muncă sunt menținute cel puțin 18 luni.

 3.  2.250 de lei lunar pentru angajarea celor aflați aproape de pensionare. În fine, aceeași sumă se va acorda lunar angajatorilor care încadrează în muncă șomeri care, în cinci ani de la data angajării, îndeplinesc condițiile fie pentru a obține pensia anticipată parțială, fie pentru a obține pensia pentru limită de vârstă. Banii se vor acorda până ce persoanele respective îndeplinesc condițiile de pensionare.

Subvențiile amintite se vor acorda proporțional cu timpul lucrat efectiv de către viitorii angajați (inclusiv pentru perioadele de concediu de odihnă), dacă aceștia sunt înregistrați în evidența agențiilor teritoriale de muncă. Pentru a primi subvențiile, angajatorii vor încheia convenții cu agențiile teritoriale de muncă din subordinea ANOFM.

Din evidențele ANOFM, reiese că numeroși angajatori au beneficiat de subvenții de acest gen în cursul anului 2019. De asemenea, o observație importantă este că cererile companiilor au fost depuse pe tot parcursul anului, chiar dacă ele au fost soluționate după câteva luni bune (de exemplu, au fost angajatori care au depus cererea în ianuarie, iar soluționarea a venit în iunie), explică Avocatnet.ro.

Asta înseamnă că angajatorii ar putea deja să ceară bani pentru 2020, urmând ca soluționarea solicitărilor să vină la un moment dat în cursul anului.

Cel puțin teoretic, angajatorii pot cere subvenții de la stat și pentru alte categorii de persoane.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
66

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
30

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
181

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...