Scene incredibile în Parlamentul de la Chişinău: "Unirea din 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român". Răspuns: "Sunt de acord, numai să fie zi de doliu"!

Scene incredibile în Parlamentul de la Chişinău: "Unirea din 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român". Răspuns: "Sunt de acord, numai să fie zi de doliu"!
O propunere de oficializare a Unirii Basarabiei cu România, pe 27 martie, ca sărbătoare oficială în Republica Moldova, a provocat astăzi un schimb activ de replici în Parlamentul de la Chișinău, dar n-a ajuns nici măcar să fie inclusă pe ordinea de zi a Legislativului. Cel mai înverșunat s-au pronunțat împotrivă deputații socialiști și cei comuniști, susținuți și de membrii Partidului Democrat (PD), animator al actualei coaliții de guvernământ din Republica Moldova.

Propunerea privind oficializarea datei de 27 martie ca zi de sărbătoare a fost formulată în debutul ședinței în plen de deputata Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) Maria Ciobanu.

"Unirea din 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român și reprezintă un moment de maximă referință", și-a argumentat ea inițiativa.

"Sunt de acord, numai să fie zi de doliu", a sărit imediat ca ars liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

La unison cu acesta, fostul coleg de partid al lui Voronin, actualmente președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a pus piciorul în prag: "Suntem contra acestui proiect. Această filă este tragică pentru Moldova. Sunt sute de mii de moldoveni care în timpul ocupației unioniste au decedat. Eu le-aș propune să-și retragă inițiativa".

Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a încercat să dreagă busuiocul, fără să accepte însă ideea aniversării oficiale a Unirii.

"Nu pot să rămân indiferent. Cred că ar fi bine ca toți să ajungă la o înțelegere că în Moldova partidele politice ar trebui să semneze o declarație, că ei pledează pentru Moldova, care să fie în relații bune și cu România, și cu Rusia", a propus Diacov.

Singurii care s-au alăturat demersului liberal-democraților au fost liberalii lui Mihai Ghimpu, aflați și ei la guvernare, alături de Partidul Democrat. "Moldova are mai multe zile de doliu, din păcate sunt legate de alte evenimente și nu de 27 martie", a fost replica deputatului PL, Lilian Carp.

Supusă într-un final votului, propunerea Mariei Ciobanu nu a fost inclusă pe ordinea de zi a Parlamentului de la Chișinău, voturile deputaților PLDM și PL fiind insuficiente. sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un polițist a ajuns la spital, după un accident rutier pe drumul Botoșani-Dorohoi

astăzi, 19:39
106

Un angajat al Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost implicat într-un accident grav pe drumul care leagă municipiile Dorohoi și Botoşani.Bărbatul, de 47 de ani, aflat la vola...

Botoșănenii nu mai rezistă în case: amenzi de peste 1 miliard de lei vechi numai în ultimele 24 de ore

astăzi, 18:55
399

În timp ce autoritățile fac apel la autodisciplinare, după două săptămâni de izolare la domiciliu, botoșăneni par să nu mai reziste în case. Nu beneficiază de nic...

Care este cea mai frumoasă poveste din vremea pandemiei? Doi bătrâni din țări vecine se întâlnesc zilnic la graniță doar pentru a-și spune "te iubesc"

astăzi, 18:01
244

Într-un tumult de vești proaste, în plină pandemie de coronavirus, apare această poveste menită să ne limpezească sufletul, să ne dea speranță și să ne aducă o fărâmă d...