Sărbătoare la Asociaţia "Ne trebuie speranţă", de Ziua mondială a sindromului Down

Sărbătoare la Asociaţia "Ne trebuie speranţă", de Ziua mondială a sindromului Down
Mare sărbătoare luni la Asociaţia "Ne trebuie speranţă", a părinţilor copiilor cu Sindrom Down. Şi asta pentru că 21 martie este Ziua internaţională a sindromului Down. Această zi este o zi de conștientizare, la nivel global, a problemelor cu care se confruntă cei care suferă de acest sindrom, o afecțiune congenitală cauzată de existența unui cromozom suplimentar – 21.

La Asociaţia "Ne trebuie speranţă", copiii speciali au fost sărbătoriţi cu dansuri populare, cu tort, cu aplauze şi cu intonarea tradiţionalui "La mulţi ani" şi nimic parcă nu era menit a le reaminti despre dizabilitatea cu care s-au născut. Mai ales că au fost prinşi în joc, au participat cu tot sufletul la colorarea inimilor prin care şi-au manifestat afecţiunea faţă de ceilalţi.

Ca de obicei, alături de "copiii speciali" s-au aflat profesorii şi elevii- voluntari de la Liceul "Dimitrie Negreanu", alături de care formează ansamblul de dansuri populare "Doruleţul-Down". Cu toţii au sărbătorit, au aplaudat şi s-au îmbrăţişat. Momentul culminant a fost împărţirea torturilor aduse la sediul Asociaţiei cu această ocazie.

Silvia Griciuc, preşedintele Asociaţiei, spune că ziua de 21 martie este cea mai bucurie a anului pentru că este ziua tuturor persoanelor cu sindrom Down din întreaga lume, implicit a copiilor, tinerilor şi adulţilor cu Down din Botoşani.

"Am încercat anul acesta să ne pliem după sloganul Sindrom Down Internaţional, prietenii mei- comunitatea mea. Ca urmare, am desenat inima unui copil cu Down care oferă atâta dragoste, iubire, putem spune şi speranţă nu numai pentru cei cu Down şi familiilor lor, ci şi pentru toţi copiii, indiferent că au o dizabilitate, că au o stare financiară mai precară sau mai bogata, fiecare copil trebuie să aibă lumea lui, fericită, liniştită. Copiii au dansat, au cântat, au colorat, s-au simţit foarte bine cu prietenii lor", spune Silvia Griciuc.
 
Potrivit ONU, incidența sindromului Down este de 1 la 800 de nou-născuți vii la nivel mondial. Acesta provoacă dizabilitate intelectuală și fizică, precum și problemele medicale asociate. "Sindrom" reprezintă o suită de semne și caracteristici, iar "Down" provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar (21) să fie descoperit.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr din Botoșani, aproape să eviscereze, după ce și-a băgat cuțitul în burtă din neatenție

astăzi, 21:38
14

Un tânăr de 23 de ani, din Botoșani, a ajuns la spital cu o plagă abdominală adâncă, după ce şi-a băgat din greşeala cuţitul în burtă.Incidentul a avut loc în pr...

Considerat incapabil la Botoșani, fostul manager al "Mavromati" conduce un spital regional din Iași

astăzi, 21:22
93

Începând de miercuri, una dintre cele mai mari unități medicale din Iaşi şi din Moldova are o nouă conducere. Astfel, la conducerea Spitalului Clinic de Copii ”Sfânta ...

Un magazin Profi din Botoșani, reclamat pentru zgomotele care s-ar auzi din interiorul său

astăzi, 19:55
1001

Un botoșănean a reclamat un magazin Profi, miercuri, pe motiv că nu mai poate suporta zgomotele care s-ar auzi din interiorul spațiului comercial.  Bogdan Zaharia, din Boto...