Renuntarea la schimbarea orei de vara a fost votata in Parlamentul European. Cand vor lua tarile europene decizia finala?

Renuntarea la schimbarea orei de vara a fost votata in Parlamentul European. Cand vor lua tarile europene decizia finala?

Comisia pentru Transport si Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat luni favorabil propunerea ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de vara si de iarna in Uniunea Europeana.

TRAN propune ca schimbarea orei in ultima duminica din martie 2021 sa fie ultima pentru tarile din Uniunea Europeana care decid sa-si pastreze permanent ora de vara.

Statele membre care prefera sa ramana la ora standard, cunoscuta si drept ''ora de iarna'', vor face aceasta ultima schimbare in ultima duminica a lunii octombrie 2021.

Tarile membre trebuie sa notifice Comisia Europeana pana in martie 2020 asupra deciziei lor.

Documentul a fost aprobat de Comisia pentru Transport si Turism din Parlamentul European cu 23 de voturi pentru si 11 impotriva, modificand fata de propunerea Comisiei Europene anul de cand ar deveni aplicabila schimbarea permanenta a orei pentru statele care doresc sa faca acest lucru, respectiv 2021 in loc de 2019, scrie Agerpres.

In documentul aprobat de aceasta comisie se solicita statelor membre sa-si coordoneze deciziile astfel incat aplicarea orei de vara in unele tari concomitent cu ora de iarna in altele sa nu perturbe functionarea pietei unice europene, in special in sectorul transporturilor. In cazul in care Comisia Europeana constata ca ar putea surveni astfel de perturbari, atunci ea ar putea amana cu inca un an implementarea posibilitatii de permanentizare a orei de vara sau de iarna, pentru a se putea solutiona in acest timp problemele aparute.

Raportul adoptat luni in Comisia pentru Transport si Turism din Parlamentul European mai trebuie aprobat de plenul PE si de statele membre in cadrul Consiliului UE.

Eurodeputata socialista suedeza Marita Ulvskog, raportoare a textului votat luni, a declarat, potrivit agentiei EFE, ca, in opinia sa, propunerea Comisiei de a se renunta la schimbarea orei de vara si de iarna este ''prematura'' si nu se bazeaza pe un studiu de impact corespunzator, ci doar pe o consultare publica ce a durat numai 8 saptamani, in loc de 12 saptamani cat dureaza de obicei astfel de consultari.

La aceasta consultare au participat 4,6 milioane de cetateni din statele membre ale UE, 84% dintre ei pronuntandu-se pentru eliminarea schimbarii orei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
63

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1102

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
423

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...