Primarul nou ales al unei comune botoșănene, judecat într-un mega dosar instrumentat de DIICOT! "Am intrat în grupare nevinovat..."

Primarul nou ales al unei comune botoșănene, judecat într-un mega dosar instrumentat de DIICOT! "Am intrat în grupare nevinovat..."
Problemele pe care le are cu legea nu l-au împiedicat pe un candidat la alegerile locale din 5 iunie, pentru Primăria unei comune aflată în apropierea municipiului Botoșani, să ceară voturile alegătorilor.

Este vorba despre Relu Valentin Burlacu, care de câteva zile este noul primar al comunei Stăuceni. Burlacu a fost trimis în judecată anul trecut într-un dosar în care sunt inculpate alte 36 de persoane, dosar care a fost instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava.

Dosarul privește cea mai mare reţea de contrabandă cu ţigări care a acţionat pe raza judeţului Suceava, cu ramificaţii în aproape toată ţara, unul dintre membrii grupării fiind, potrivit anchetatorilor, și Relu Valentin Burlacu.

Conform anchetei procurorilor, liderul grupării era Paul Iova, zis "Ion Petrişor", cunoscut pentru că organiza la nivel naţional concursul "Miss Piranda".

"Grupările de criminalitate organizată specializate în contrabanda cu ţigarete se circumscriu, pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, prin componenta transnaţională, cu segmente bine structurate din fostul spaţiu sovietic, pe latura de furnizare şi trecere frauduloasă a frontierei de stat în legătură cu segmente bine structurate de pe teritoriul naţional, pe latura de recepţie sau preluare prin trecere frauduloasă a frontierei de stat. Pe acest palier, elementele de coeziune sunt date de importantele beneficii materiale rezultate, iar ca element specific, de lipsa barierei de comunicare, persoanele implicate fiind cunoscătoare deopotrivă a limbilor române şi ucrainene", se arată în rechizitoriul DIICOT.

Procurorii au descris în rechizitoriu peste 60 de acte materiale, fapte de contrabandă probate prin interceptări şi alte mijloace de probă, primele informații despre rețea fiind adunate de anchetatori încă din anul 2010.

Valoarea prejudiciului estimat în acest dosar se ridică la peste 6 milioane de lei. În prezent, procesul de află pe rolul Tribunalului Suceava. Relu Valentin Burlacu, noul primar al comunei Stăuceni, este acuzat în acest dosar de sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Burlacu se declară nevinovat și este convins că instanța va dovedi acest lucru, motiv pentru care nu are emoții că ar putea să piardă mandatul de primar pe care l-a câștigat la o diferență de nici 40 de voturi față de contracandidatul său, Cozmin Epuraș.

"În primul rând, pentru că eu nu sunt vinovat, eu nu pot să spun nimic. Eu sunt nevinovat! Am fost implicat în gruparea asta, ca să spunem aşa, dar eu nu pot să spun nimic. Ce se va întâmpla, nu ştiu ce să zic. Eu am intrat în gruparea asta nevinovat, mi-a sunat telefonul, eu... Am avut un singur proces până acum, eu n-am avut o definitivă, nu am avut... nimic, absolut nimic. Nu pot să vă spun despre ce se va întâmpla cu mandatul. Eu mă consider nevinovat. Sunt nevinovat, de aceea am intrat în lupta electorală, am fost propus, am fost susţinut de electoratul din Stăuceni, s-au făcut sondaje, oamenii au crezut că sunt bun şi aşa au şi făcut pentru că am câştigat", ne-a declarat Relu Valentin Burlacu.

În ceea ce privește reacțiile publice după validarea rezultatului alegerilor, exprimate prin intermediul comentariilor pe forumul Ştiri.Botoşani.ro, prin care mai multe persoane dezaprobă faptul că o persoană acuzată de contrabandă  a fost ales primar,  șeful administrației publice locale din Stăuceni a spus: "Cel ce câştigă niciodată nu-i iubit, cel ce pierde... În fine, asta este".

Relu Valentin Burlacu a candidat la alegerile locale din partea Partidului Social Democrat.

Chiar dacă noul primar s-ar alege cu o condamnare în acest dosar, el îşi va pierde mandatul DOAR în cazul unei condamnări la închisoare CU EXECUTARE. În cazul unei condamnări CU SUSPENDARE, Relu Burlacu va rămâne primarul comunei Stăuceni, asta după ce senatorii au decis, chiar în perioada alegerilor locale, că mandatele primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi ale consilierilor locali şi judeţeni vor înceta doar atunci când aleșii locali sunt condamnați definitiv la închisoare cu executare.

Citeste si România noastră funcţionează după LEGILE lor - Condamnaţi, dar "aleşi" de popor! Şi un precedent botoşănean!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
406

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
141

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
411

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...