Poliția e obligată să-ți arate fiecare loc unde sunt radare

Proiectul de lege pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de Guvern nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptat pe 5 iulie de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Poliția e obligată să-ți arate fiecare loc unde sunt radare

Printre alte prevederei, poriectul de lege se referă și la prezența mașinilor de poliție cu radar care trebui presemnalizate prin panouri cu 500 – 2.000 de metri înainte. Proiectul a fost adoptat cu 226 voturi „pentru”, 26 de voturi „împotrivă” şi cinci abţineri.

Cu alte cuvinte, mașinile de poliție cu radar și polițiștii cu radar tip pistol trebuie să fie semnalizați cu panou așezat cu 500-2.000 de metri înainte, pe sensul de mers, dar nu mai mult de 1.000 de metri în localitate și 4.000 de metri în afara localității. E impropriu spus, în fapt, după cum se înțelege, mai degrabă polițiștii vor trebuie să se așeze în parametrii acestor distanțe în funcție de acele panouri, precum vânzătorul la tejghea.

De asemenea, acest panou nu poate fi amplasat decât de către administratorul drumului, la solicitarea polițistului. Mașinile de poliție trebuie să poarte însemnele poliției și să fie poziționate vizibil pentru șoferii care se simt cu musca pe căciulă că au încălcat limita de viteză, să știe când și unde să facă să pară că e șofer model.

În mod curios (sau nu), inițiativa n-a mai venit din partea PSD, ci a deputatului PNL Florin Roman, dar a fost susținută de PSD și UDMR. Florin Roman știe niște studii care au arătat că pe porțiunile de drum unde prezența polițștilor e semnalată au scăzut accidentele și că, de fapt, asta e intenția parlamentarilor, să diminueze riscurile și tragediile de pe șoselele din România.

Dar, în vreme ce unul mizează pe descurajarea încălcării legii rutiere, altul, Cătălin Rădulescu, vrea să se mărească limita de viteză în localități, de la 50, la 70 km/h. Rădulescu a cerut Poliției să găsească o soluție pentru uniformizarea limitei de viteză la 70 km/h.

Acest parlamentar nu ține însă cont de un lucru important: nu crești limita de viteză în localitățile rurale tranzitate de șosele dacă nu ai și infrastructură care să asigure siguranța pietonilor (care și așa nu traversează strada pentru ar trebui).

Sperăm ca teoria parlamentarului PNL să aibă efectul scontat și la noi, scrie playtech.ro. Dar radarul în sine devine inutil dacă pui panoul înainte. Eventual, radarele vor începe să lipsească, mai mult ca sigur, iar când șoferii se vor obișnui cu asta, nici panourile nu vor mai fi de folos. În plus, de mai trebuie panou dacă ai aplicația Waze?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Verdictul medicilor în cazul morții artistului de 40 de ani, din Botoșani. ”Nu a suferit, s-a stins brusc...”

astăzi, 08:12
151

Durere imensă în familia cunoscutului artist Daniel Relenschi. Fratele său, Cătălin, care devenise la rândul său cunoscut prin creațiile plastice, s-a stins din viață la doar 40 de...

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
162

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de joi, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Lucrarea este realizată în cadrul proiectului &...

Botoșănean căutat prin toată lumea pentru tentativă de omor, adus în cătușe din Suedia!

astăzi, 07:12
103

Poliţia Română anunţă că patru persoane urmărite la nivel internaţional au fost aduse în ţară în cursul zilei de marţi, din Italia, Suedia, Germania şi Scoţia. Doi dintre...