Panică după confirmarea pestei porcine africane într-o gospodărie de la Hănești

Panică după confirmarea pestei porcine africane într-o gospodărie de la Hănești

Centrul Local de Combatere a Bolilor Botoșani s-a întrunit astăzi în ședință extraordinară având în vedere confirmarea virusului de PPA la un porc domestic găsit mort într-o exploatație non-profesională din localitatea Hănești, comuna Hănești.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-a stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km, care este inclusă în zona de supraveghere cu o rază de 10 km în jurul focarului.

“Facem apel la sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia acesteia”, a menționat prefectul Dan Șlincu.

“Reamintim crescătorilor de porcine că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal. Toate animalele suspecte trebuie ucise / sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie”, a anunțat și Cabinetul Prefectului.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
14

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
28

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
53

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...