Nu era de ajuns pesta porcină? Direcția de Sănătate Publică de la Botoșani a intrat în priză: recomandă populației să evite contactul cu păsările după apariția gripei aviare la o fermă din Maramureș

Direcția de Sănătate Publică de la Botoșani a făcut astăzi o serie de recomandări generale pentru populație după ce a fost confirmată gripa aviară cu virus H5N8, înalt patogen la păsări domestice în țări din Europa, vecine cu România, și în primul rând după apariția unui focar la o fermă de păsări din județul Maramureș! Este vorba de un tip de virus care poate fi periculos şi pentru om.

Direcția de Sănătate Publică de la Botoșani recomandă vaccinarea antigripală cu vaccin sezonier a persoanelor expuse la contactul cu păsări bolnave sau moarte.

 

Iată recomandările:

- Spălați-vă cât mai des pe maim cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări: în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar

- Nu manipulați păsări moarte

- Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave

- Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate

- Anunțați medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări

- Acordați tot sprijinul personalului sanitar și autorităților veterinare;

 Iată ce recomandări face DSP și la prepararea mâncării cu carne de pasăre

 - Se separă carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate

 - Nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a preqăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate

 -Spălați-vă pe mâini înainte, între, și după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic

-Nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafața pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic

-Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură  corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 700 grade

 -Înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spalați-vă pe mâini tot cu apa și săpun

 -Nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic

 -După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălați-va pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apa și săpun.

Cazurile de îmbolnăviri la om au fost evidenţiate în special la lucrătorii din fermele agricole în urma contactului direct cu păsările bolnave. În aceste situaţii studiile au demonstrat că virusul a suferit anumite modificări genetice.

După modelele precedente, epidemiile de gripă se așteaptă să apară, în medie, de trei, patru ori într-un secol, când un nou subtip de virus apare și se transmite ușor de la o persoană la alta. În absenţa măsurilor prompte de control susţinute de o bună supraveghere, epidemiile pot dura ani de zile.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O mamă din Botoșani își strigă neputința. Ea bolnavă, luptă pentru fiul diagnosticat cu tumoare pe creier! (Foto)

astăzi, 17:30

O mamă singură, din Botoșani, bolnavă, luptă pentru fiul ei diagnosticat cu tumoare pe creier. Femeia are nevoie de ajutorul și sprijinul semenilor pentru a putea izbuti din această crânc...

Meteorologii au anunţat cum va fi vremea în august, surprize mari în ultima lună de vară!

astăzi, 16:54

Luna august este de obicei perioada în care românii se bucură de concedii, escapade la munte sau vacanțe la mare. Totuși, anul 2025 vine cu o vreme imprevizibilă, cu diferențe majore ...

PROIECT Masterul didactic obligatoriu pentru oricine vrea să devină profesor!

astăzi, 16:11

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a publicat în consultare publică un proiect de ordin care reglementează înființarea și organizarea programelor universitare de masterat dida...