Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a reluat discuțiile pentru repatrierea tezaurului de la ruși!

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a reluat discuțiile pentru repatrierea tezaurului de la ruși!

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat reluarea activității Comisiei comune româno-ruse pentru negocierea repatrierea tezaurului.

Florin Citu spune că a promis încă de la audierea în comisiile reunite să se implice în repatrierea tezaurului de la Moscova.

"Trei ani de zile Dragnea, Dăncilă, Teodorovici și restul PSD-istilor au lucrat în interesul Rusiei și împotrivă românilor. De trei ani de zile au SUSPENDAT activitatea Comisiei comune româno-ruse. Am promis, la audierea mea în comisiile reunite, să mă implic în repatrierea tezaurului de la Moscova. Ieri, împreună cu Prim-Ministrul Ludovic Orban, am cerut susținerea Guvernatorul BNR în acest demers și am primit-o. Astăzi, MAE a comunicat RELUAREA activității Comisiei comune româno-ruse. PSD-istii nu credeau. Dar ȘOC. Uite că facem noi ce nu ați vrut să faceți voi în ultimii trei ani", a scris Florin Cîțu pe contul său de socializare.

Tezaurul român este tezaurul care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc.

Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia țaristă în timpul primului război mondial, cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național.

După Marea Revoluție din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști, sub conducerea lui Lenin, proaspăt instalata putere sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea acestuia.

Aceasta a fost parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor.

Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

astăzi, 19:28
16

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...

5 cadre didactice dintr-o localitate din Botoșani s-au specializat în tehnici didactice moderne în Finlanda (Foto)

astăzi, 18:33
174

În perioada 17 – 23.03.2024, 5 cadre didactice de la Scoala Gimnaziala nr. 1 Unteni, judetul Botosani, au participat la cursuri de perfectionare organizate de Asociatia Edu2Grow in Finland...

Amenzi de zeci de mii de lei și 10 permise confiscate de polițiști la Botoșani!

astăzi, 17:56
54

 În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jand...