Melodii aproape uitate, scoase la lumina si oferite iubitorilor de folclor!

Melodii aproape uitate, scoase la lumina si oferite iubitorilor de folclor!
Orchestra Rapsozii Botosanilor a scos la lumina o noua culegere de folclor muzical, ce urmareste valorificarea acestui gen in zona Botosani si cele transfrontaliere, respectiv ale Republicii Moldova si Ucrainei.

Melodii aproape uitate - folclor muzical din judetul Botosani (Romania) si Raionul Herta (Ucraina) este realizat printr-o colaborare deosebit de fructuoasa cu Consiliul Raional Herta si Directia de Cultura si Turism a aceluiasi raion.

Culegerea si notarea melodiilor au fost realizate pe parcursul unei cercetari pe teren ce a durat un an de zile. Asta a fost posibil prin deplasari in localitatile urbane si rurale din cele doua zone si difuzarea a 60 de chestionare la care s-au primit raspunsuri nu doar din Herta, ci si din celelalte raioane ale regiunii Cernauti, cu pondere romaneasca, precum Hliboca, Noua Sulita, Storojinet, a declarat consilierul artistic al orchestrei botosanene, Dumitru Lavric.

Volumul mai sus mentionat integreaza si foarte multe melodii cu text. Mai exact, melodii ale obiceiurilor calendaristice si ocazionale, cantece propriu-zise si melodii de joc.

Un capitol special cuprinde melodii din repertoriul Orchestrei Plaiul Hertei, dirijor Ilie Crasmaru.

Autenticitatea folclorului a fost obtinuta cu sprijinul unor solisti si rapsozi foarte cunoscuti, precum Alecu Crudu, Vasile Ursachi, Ecaterina Oboroceanu, Ion Motvievici, Ilie Isac, Vasile Stefanescu si altii.

In viitorul apropiat, seria se va completa cu un nou volum, dedicat melodiilor de nunta, a mai adaugat Dumitru Lavric.

Volumul a fost editat in 500 exemplare, ce vor fi distribuite gratuit institutiilor culturale, dar si instructorilor de formatii muzicale profesioniste si de amatori.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Muncii, la Botoșani: Industria textilă, cea mai afectată după pandemie

astăzi, 15:50
40

Prezentă în cursul zilei de vineri la Botoșani, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că domeniul textil este cel mai afectat după pand...

Doi elevi din Botoșani au fost admiși cu media 10 la liceu

astăzi, 15:15
155

Nu mai puțin de 2647 absolvenţi ai clasei a VIII-a din județul Botoșani au fost repartizaţi computerizat în învăţământul liceal de stat, în anul școlar 2020-2021. Mini...

Bărbat în stare critică preluat de elicopter SMURD

astăzi, 15:09
121

Un bărbat a ajuns joi, la spital după ce a suferit un infarct. Pacientul în vârstă de 67 de ani, din Hilișeu-Horia, s-a prezentat la Spitalul Municipal Dorohoi cu dureri în ...