Melodii aproape uitate, scoase la lumina si oferite iubitorilor de folclor!

Melodii aproape uitate, scoase la lumina si oferite iubitorilor de folclor!
Orchestra Rapsozii Botosanilor a scos la lumina o noua culegere de folclor muzical, ce urmareste valorificarea acestui gen in zona Botosani si cele transfrontaliere, respectiv ale Republicii Moldova si Ucrainei.

Melodii aproape uitate - folclor muzical din judetul Botosani (Romania) si Raionul Herta (Ucraina) este realizat printr-o colaborare deosebit de fructuoasa cu Consiliul Raional Herta si Directia de Cultura si Turism a aceluiasi raion.

Culegerea si notarea melodiilor au fost realizate pe parcursul unei cercetari pe teren ce a durat un an de zile. Asta a fost posibil prin deplasari in localitatile urbane si rurale din cele doua zone si difuzarea a 60 de chestionare la care s-au primit raspunsuri nu doar din Herta, ci si din celelalte raioane ale regiunii Cernauti, cu pondere romaneasca, precum Hliboca, Noua Sulita, Storojinet, a declarat consilierul artistic al orchestrei botosanene, Dumitru Lavric.

Volumul mai sus mentionat integreaza si foarte multe melodii cu text. Mai exact, melodii ale obiceiurilor calendaristice si ocazionale, cantece propriu-zise si melodii de joc.

Un capitol special cuprinde melodii din repertoriul Orchestrei Plaiul Hertei, dirijor Ilie Crasmaru.

Autenticitatea folclorului a fost obtinuta cu sprijinul unor solisti si rapsozi foarte cunoscuti, precum Alecu Crudu, Vasile Ursachi, Ecaterina Oboroceanu, Ion Motvievici, Ilie Isac, Vasile Stefanescu si altii.

In viitorul apropiat, seria se va completa cu un nou volum, dedicat melodiilor de nunta, a mai adaugat Dumitru Lavric.

Volumul a fost editat in 500 exemplare, ce vor fi distribuite gratuit institutiilor culturale, dar si instructorilor de formatii muzicale profesioniste si de amatori.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
322

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
553

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
165

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...