Marcel Vela continuă seria schimbărilor: Se modifică uniformele polițiștilor

Marcel Vela continuă seria schimbărilor: Se modifică uniformele polițiștilor

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pregătește o nouă schimbare radicală în Poliția Română. După rebranduirea autoturismelor, el vrea să schimbe și uniformele oamenilor legii.

Mutarea apare într-un proiect de Hotărâre de Guvern care modifică HG nr. 1061/2002, proiect de ordin verificat de Bugetul.ro. Noile uniforme vor asigura confortul termic al polițistului, aceasta fiind una dintre principalele schimbări pe care le pregătește șeful MAI, dezvăluie Bugetul.ro.

O altă modificare importantă vizează și persoanele fizice sau juridice care produc sau comercializează articole vestimantare din dotarea Poliției Române, în afara procedurilor legale de achiziție derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituțiile/structurile aflate în subordinea acestuia. Dacă vor fi prinse de oamenii legii, acestea vor fi sancționate cu amenzi contravenționale de la 10.000 la 50.000 lei.

Articolul 8 va avea următorul cuprins:

„Art. 8 – (1) Producerea și/sau comercializarea, în tot sau în parte, a unor articole de echipament sau a unor însemne distinctive din compunerea uniformelor polițiștilor, stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărâri, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziție derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituțiile/structurile aflate în subordinea acestuia constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 10.000 la 50.000 lei.

(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către ofițeri și agenți de poliție din cadrul Poliției Române.

(3) Contravențiilor prevăzute de prezenta hotărâre le sunt aplicabile prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

(4) Articolele de echipament sau însemnele distinctive ce fac obiectul contravenției prevăzute la alin. (1) se confiscă”, se precizează în HG-ul pregătit de Marcel Vela.

„Modificările intervenite în uniformele polițiștilor se realizează cu încadrarea în fondurile alocate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Afacerilor Interne. Achiziționarea de articole de echipament specific se realizează eșalonat, cu încadrarea în fondurile aprobate cu această destinație”, mai spune Hotărârea de Guvern.

Uniformele polițiștilor nu mai apar în filme

După ce proiectul de Hotărâre de Guvern ar urma să fie adoptat, uniformele polițiștilor nu vor mai apărea în filme.

Art. 10 din HG nr. 1061/2002 prevede ca „pentru activități culturale și filmări, uniforma pentru efectivele structurilor prevăzute la art. 1 poate fi închiriată persoanelor juridice”.

„Tarifele de închiriere se stabilesc anual de către formațiunile de logistică și se aprobă de ministrul administrației și internelor. Sumele încasate din închirieri se varsă la bugetul din care au fost finanțate structurile prevăzute la art. 1”, mai spune legislația actuală.

Marcel Vela a decis să abroge Art. 10, ceea ce înseamnă că uniformele polițiștilor nu vor mai fi închiriate pentru activități culturale și filmări.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
54

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
53

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
184

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...