În timp ce noi stăm în autoizolare, stratul de ozon al Pământului se vindecă mai mult în ultima vreme

În timp ce noi stăm în autoizolare, stratul de ozon al Pământului se vindecă mai mult în ultima vreme

Experții au confirmat că stratul de ozon al Pământului continuă să se vindece, cu un nou studiu care a constatat că recuperarea acestuia este încă în curs.

Experții au confirmat că stratul de ozon al Pământului continuă să se vindece, cu un nou studiu care a constatat că recuperarea acestuia este încă în curs. Aceasta este o veste bună, pentru că nu numai că înseamnă că suntem protejați, ci înseamnă că am reușit să rezolvăm o parte din daunele pe care le-am provocat.

În trecut,  ozonul a scăzut la un nivel atât de îngrijorător, încât a fost creat „Protocolul de la Montreal” - un acord în 1987 prin care țările din întreaga lume puneau măsuri pentru a opri utilizarea substanțelor care săracă ozonul (cunoscut sub numele de ODS).

Autorul principal al studiului recent, Antara Banerjee, care lucrează la Universitatea din Colorado Boulder,în Divizia de Științe Chimice a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), a declarat:

„Acest studiu se adaugă la dovezi crescânde care arată profunda eficacitatea Protocolului de la Montreal. Tratatul nu a determinat însă vindecarea stratului de ozon, ci și modificările recente ale modelelor de circulație a aerului din emisfera sudică”, spune Antara Banerjee.

Ea a mai adăugat: „Provocarea din acest studiu a fost dovedirea ipotezei noastre că recuperarea ozonului conduce de fapt la aceste schimbări ale circulației atmosferice și nu este doar o coincidență”. Acesta a arătat că, deși emisiile de CO2 au crescut și au continuat să extindă circulația, inclusiv fluxul cu jet, doar modificările de ozon pot provoca anumite modificări în circulație.

John Fyfe, un om de știință de la Environment and Climate Change Canada și unul dintre coautorii lucrării, a declarat: „Identificarea pauzei determinate de ozon în tendințele de circulație în observațiile din  lumea reală  confirmă, pentru prima dată, ce are comunitatea științifică de ozon anticipat de mult din teorie”.

Dacă tendința continuă așa cum a fost, ozonul de deasupra emisferei nordice ar trebui recuperat  pe deplin până la jumătatea anilor 2030, după cum a raportat The Guardian în 2018. Cu toate acestea, deși efectele pozitive asupra stratului de ozon sunt mari, oamenii de știință rămân precauți de faptul că emisiile de dioxid de carbon cauzate de om și schimbările climatice ar putea desface lucrările.

Cu o poluare mai redusă asupra țărilor în timpul blocajelor coronavirusului, inclusiv China și părți din Europa, rămâne de văzut cum vor arăta efectele pandemiei, potrivit ladbible.com

Anunțul a venit în condițiile în care astăzi sărbătorim Ora Pământului, practic, cel mai mare eveniment dedicat mediului înconjurător. Aceasta este sărbătorită în fiecare an în ultima sâmbătă din luna martie.

An de an, în această seară, în intervalul orar 20.30 – 21.30, cetăţenii erau invitaţi să stingă lumina în locuinţe şi să demonstreze astfel că le pasă de mediul înconjurător, însă în acest an toate evenimentele dedicate Earth Hour vor avea loc online.

Ora Pământului - Earth Hour a fost organizat pentru prima dată de World Wide Fund – Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, când peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii au stins luminile pentru o oră.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Din 2021 întregul personal din spitalele publice va fi remunerat după aceeaşi grilă de salarizare

Joi, 22 Octombrie 2020
690

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Sindicatelor TESA din Sănătate că de anul viitor întregul ...

Dacă tot ne place soluția suedeză: Scandinavii le recomandă vârstnicilor să nu se mai izoleze în case

Joi, 22 Octombrie 2020
425

Guvernul suedez le-a transmis joi persoanelor vârstnice că nu mai este necesar să se autoizoleze, argumentând cu ratele de infectare cu coronavirus mai reduse decât în primă...

Fermierii din trei comune din Botoșani nu-și mai pot adăpa animalele în râul Burla în urma accidentului ecologic de la Depozitul Ecologic de Deșeuri Stăuceni

Joi, 22 Octombrie 2020
684

Primăriile comunelor Stăuceni, Gorbănești și Blândești au fost anunțate astăzi că adăparea animalelor în râul Burla este interzisă. Zeci de familii din cele trei comune r...