În timp ce noi stăm în autoizolare, stratul de ozon al Pământului se vindecă mai mult în ultima vreme

În timp ce noi stăm în autoizolare, stratul de ozon al Pământului se vindecă mai mult în ultima vreme

Experții au confirmat că stratul de ozon al Pământului continuă să se vindece, cu un nou studiu care a constatat că recuperarea acestuia este încă în curs.

Experții au confirmat că stratul de ozon al Pământului continuă să se vindece, cu un nou studiu care a constatat că recuperarea acestuia este încă în curs. Aceasta este o veste bună, pentru că nu numai că înseamnă că suntem protejați, ci înseamnă că am reușit să rezolvăm o parte din daunele pe care le-am provocat.

În trecut,  ozonul a scăzut la un nivel atât de îngrijorător, încât a fost creat „Protocolul de la Montreal” - un acord în 1987 prin care țările din întreaga lume puneau măsuri pentru a opri utilizarea substanțelor care săracă ozonul (cunoscut sub numele de ODS).

Autorul principal al studiului recent, Antara Banerjee, care lucrează la Universitatea din Colorado Boulder,în Divizia de Științe Chimice a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), a declarat:

„Acest studiu se adaugă la dovezi crescânde care arată profunda eficacitatea Protocolului de la Montreal. Tratatul nu a determinat însă vindecarea stratului de ozon, ci și modificările recente ale modelelor de circulație a aerului din emisfera sudică”, spune Antara Banerjee.

Ea a mai adăugat: „Provocarea din acest studiu a fost dovedirea ipotezei noastre că recuperarea ozonului conduce de fapt la aceste schimbări ale circulației atmosferice și nu este doar o coincidență”. Acesta a arătat că, deși emisiile de CO2 au crescut și au continuat să extindă circulația, inclusiv fluxul cu jet, doar modificările de ozon pot provoca anumite modificări în circulație.

John Fyfe, un om de știință de la Environment and Climate Change Canada și unul dintre coautorii lucrării, a declarat: „Identificarea pauzei determinate de ozon în tendințele de circulație în observațiile din  lumea reală  confirmă, pentru prima dată, ce are comunitatea științifică de ozon anticipat de mult din teorie”.

Dacă tendința continuă așa cum a fost, ozonul de deasupra emisferei nordice ar trebui recuperat  pe deplin până la jumătatea anilor 2030, după cum a raportat The Guardian în 2018. Cu toate acestea, deși efectele pozitive asupra stratului de ozon sunt mari, oamenii de știință rămân precauți de faptul că emisiile de dioxid de carbon cauzate de om și schimbările climatice ar putea desface lucrările.

Cu o poluare mai redusă asupra țărilor în timpul blocajelor coronavirusului, inclusiv China și părți din Europa, rămâne de văzut cum vor arăta efectele pandemiei, potrivit ladbible.com

Anunțul a venit în condițiile în care astăzi sărbătorim Ora Pământului, practic, cel mai mare eveniment dedicat mediului înconjurător. Aceasta este sărbătorită în fiecare an în ultima sâmbătă din luna martie.

An de an, în această seară, în intervalul orar 20.30 – 21.30, cetăţenii erau invitaţi să stingă lumina în locuinţe şi să demonstreze astfel că le pasă de mediul înconjurător, însă în acest an toate evenimentele dedicate Earth Hour vor avea loc online.

Ora Pământului - Earth Hour a fost organizat pentru prima dată de World Wide Fund – Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, când peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii au stins luminile pentru o oră.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi de circa 18.000 de lei aplicate de jandarmi în acest weekend

Luni, 25 Ianuarie 2021
157

Misiunile executate în acest weekend de către jandarmii botoșăneni s-au finalizat cu aplicarea a 75 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 18000 de lei.C...

Descoperire „explozivă” la Stâncești

Luni, 25 Ianuarie 2021
305

Descoperire mai puțin obișnuită la Stâncești, comuna Mihai Eminescu, unde un bărbat a găsit un element de muniție printre pietrișul folosit la amenajarea unui podeț.S-a înt&ac...

Steerilitatea lumii ce vine. Când prostia a prins încredere în sine și curajul de a se considera egala inteligenței

Luni, 25 Ianuarie 2021
309

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:Putem să râdem în multe feluri de prostia monumentală a Oliviei Steer și de tribulațiile ei ridicole, dar ceea ce rămâne dup...