In loc de 8 ore de lucru pe zi, am putea munci doar 6?

In loc de 8 ore de lucru pe zi, am putea munci doar 6?

Din nou subiect de dezbateri - in mass media, in managementul companiilor si, in unele state, ale administratiei publice, - programul de lucru de 8 ore a ridicat in istorie vocile sindicatelor si lucratorii in strada timp de o suta de ani: de la revolutia industriala si pana sa fie obiect al Conventiei Organizatiei Mondiale a Muncii (agentie a ONU), si inca zeci de ani ca sa fie ratificata de 50 de state pe glob. Adica un om nu mai poate fi obligat sa lucreze mai mult de 8 ore pe zi (sau un anumit numar de ore pe saptamana, respectiv 48 ore in Romania).

Robert Owen a inaintat, in 1810, conceptul de 8 ore de lucru pe zi, si, in 1817, ideea de "8 ore munca, 8 de recreere si 8 de odihna". Concept dezvoltat din ideile sale socialiste si aplicat cu succes in afacerile sale, a imbunatatit conditia lucratorilor si a ridicat nivelul de trai al acestora.

In contextul acelei perioade, cand omul muncea intre 10 si 16 ore pe zi, cand lucrau inclusiv copiii, iata, un antreprenor, un angajator, a pus aceasta problema.

In zilele noastre, un stat ca Suedia, care are 21% din economie in sectorul public, experimenteaza trecerea la 6 ore de lucru, incurajand mass media sa globalizeze o noua speranta pentru omul nou, care isi doreste timp liber.

Cum toate beneficiile de pe lumea aceasta au un cost, pe care trebuie sa intelegem cum il platim, sa facem calcule asupra implicatiilor scaderii numarului de ore de lucru pe zi:

Care sunt domeniile de activitate in care intr-adevar este profitabil sau socialmente necesar sa fie acoperite productie/servicii 24h/zi? In domeniul in care lucrez, ar trebui sa lucreze altcineva inca minim 2 ore daca eu am program de 6 ore? Sunt clienti care asteapta asta?

Cum ar trebui adaptata legislatia fiscala la noi? In prezent, contributii la salarii ca CASS, CAS nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara in vigoare, indiferent de numarul de ore din contract.
Suntem dispusi sa fim platiti proportional, adica sa avem venitul personal mai mic? Daca nu, am putea obtine in 6 ore rezultatele pentru 8? Daca da, inseamna ca nu muncim astazi la justa capacitate?

"Se vorbeste despre productivitatea muncii, de ce ma intereseaza pe mine?" Ne intereseaza pentru ca sa avem si maine un job, ar fi primul raspuns. Prezentat simplist, ne intereseaza pentru ca rezultatele conjugate ale muncii noastre creeaza un profit din care o parte (nu discutam acum cat) este investita in cresterea nivelului de trai general.

Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
120

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
81

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
77

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...