Foşti soţi obligaţi să facă afaceri împreună, deşi nu vor acest lucru

Situaţie paradoxală într-o firmă din judeţul Botoşani, acolo unde doi foşti soţi sunt puşi în situaţia de a face afaceri împreună, în ciuda împotrivirii unuia dintre ei.

Foşti soţi obligaţi să facă afaceri împreună, deşi nu vor acest lucru

Cei doi soţi au înfiinţat, în 2014, o firmă, însă la un an au divorţat. Soţia, care avea calitatea de administrator în cadrul societăţii, a vrut să se retragă din firmă şi l-a notificat pe fostul soţ pe cale oficială, dându-şi demisia, încercând în acelaşi timp să convoace Adunarea Generală a Asociaţilor pentru a lua act de retragerea sa, însă nu a reuşit nimic prin aceste demersuri. A depus şi la Oficiul Registrului Comerţului o cerere de radiere, însă nu s-a dat curs solicitării. 

A obţinut în instanţă, în urma unui proces, retragerea din societate în calitate de asociat, dar a fost nevoită să deschidă o a doua acţiune pentru retragerea din funcţia de administrator. Ea a susţinut că nu s-a ocupat niciodată de problemele acestei afaceri, fiind doar scriptic implicată.

În faţa judecătorilor a solicitat obligarea ONRC de pe lângă Tribunalul Botoşani la radierea menţiunilor referitoare la calitatea sa de administrator. 

În urma analizării probelor, judecătorii au constatat că încetarea funcției de administrator prin renunțarea ori demisia se bazează pe principiul libertății de voință a persoanei administratorului, precum și pe acela al simetriei, fiind firesc ca renunțarea să constituie privilegiul absolut al administratorului, așa cum revocarea este privilegiul exclusiv al societății comerciale.

Pe de altă parte, pentru ca ONRC să poată radia reclamanta din funcția de administrator are nevoie de o hotărâre a adunării generale a asociaților.

„Reclamanta, în cazul în care Adunarea generală a asociaților refuză să ia act de demisia sa, sau în cazul în care Adunarea generală a asociaților nu s-a întrunit, deși a fost legal convocată, se poate adresa instanței pentru ca aceasta să dispună constatarea încetării mandatului de administrator prin demisia dată. Or,  în condițiile în care la dosar nu există nici o probă că adunarea generală a asociaților a fost convocată, deși reclamanta invocă faptul că a solicitat convocarea Adunării Generale a Asociaților pentru a lua act de retragerea sa din societate și din funcția de administrator, instanța apreciază că cererea reclamantei este nefondată și o va respinge ca atare”, a decis instanţa.
  

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Actorii botoșăneni care au călcat pe covorul roșu de la Cannes revin în Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:55
41

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, împreună cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Botoșani, invită publicul pe 24 martie, la ora 12.30, în Sala “Eminescu&rd...

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
92

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
1081

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....