Finantele suspenda in 2009 impozitul pe castigurile din piata de capital

Finantele suspenda in 2009 impozitul pe castigurile din piata de capital

 Varujan Vosganian  

Impozitul pentru castigurile realizate in piata de capital se suspenda pentru intreg anul 2009, atat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pe termen lung, pentru sprijinirea Bursei, puternic afectata de criza internationala, a spus astazi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Decizia a fost luata in urma discutiilor purtate joia trecuta de reprezentantii MEF cu primul ministru, iar propunerea urmeaza sa fie introdusa pentru modificarea Codului Fiscal.

"Dupa ce am evaluat impactul asupra bugetului, am luat decizia de a modifica, probabil de saptamana viitoare, cand vom suspenda pentru 2009 plata impozitului pe castigurile investitorilor, pentru a spori sentimentul de incredere in piata de valori", a spus Vosganian.

"Nu vom face suspendarea incepand de maine, pentru ca am mari buluceala din piata, iar noi vrem sa reducem imboldul de a vinde si sa-l stimulam pe cel de cumparare", a adaugat el. Vosganian a mentionat ca, pentru sprijinirea investitorilor de pe piata de capital, va fi aplicata temporar si o modificare a modului de plata a impozitului, in sensul ca pierderile investitorilor pe 2009 sa fie reportate pentru anul urmator.

"ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala n.r.) nu va fi prea incantata de aceasta veste, dar, avand in vedere ca sunt doar cateva mii de investitori, efortul nu va fi extraordinar de mare", a mai spus ministrul.

In prezent, impozitul pentru castigurile din investitii pe piata de capital este de 16% pentru termen scurt (sub 1 an) si de 1% pentru cele pe teremen lung (peste 1 an). In practica, investitorii isi vor putea pastra integral castigurile obtinute in 2009, iar daca vor avea pierderi, le vor putea reporta pentru anul viitor, asa cum se intampla in cazul companiilor, a explicat Vosganian.

"Luam aceasta masura de intarire a bursei pentru a o face sa devina un bun contribuitor la bugetul de stat", a adaugat ministrul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi de aproape 4000 de lei, în ultimele 24 de ore

astăzi, 19:56
26

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, polițiștii au acționat în teren, in sistem integrat, alături de celelalte structuri de ordine și siguranță publică pentru prev...

Botoșăneni amendați de jandarmi, pentru că nu purtau mască de protecție

astăzi, 19:37
124

Pentru nerespectarea măsurilor individuale de protecție în vederea limitării riscului de infectare cu coronavirus, doi botoșăneni care „nu cred în COVID", după spusel...

La Dolina, preotul Haras a adunat astăzi din sat toate pomelnicele și paușele și le-a așezat la fiecare mormânt din cimitir, în locul sătenilor

astăzi, 16:00
2167

Se poate. Astăzi, preotul Claudiu Ioan Haras din satul Dolina, comuna Leorda, a spus sătenilor ”Hristos s-a Înălțat!” și a făcut unul din cele mai frumoase gesturi de În...