Povestea a început în urmă cu mulţi ani, atunci când un botoşănean a solicitat despăgubiri băneşti în schimbul unui teren pe care îl deţinuse şi care fusese transformat în terenul de handbal şi baschet al Şcolii 12. Legea era de aşa natură la momentul respectiv, Prefectura înaintând dosarul Primăriei Municipiului Botoşani.
Ulterior, însă, în 2003, botoşăneanul a cerut Primăriei restituirea pe vechiul amplasament a unei suprafeţe de 175,80 metri pătraţi, pe care de altfel o stăpâneau, dar fără documente. "Imediat s-a emis decizia de restituire în natură. Apoi, legea s-a tot modificat, ultima modificare având loc în 2015. În 2014 ni se aduce la cunoştinţă de către moştenitorul proprietarului că tatăl său a decedat şi solicită să se restituie în natură restul de teren, de 1.229 de metri pătraţi. Primăria a emis însă decizie de respingere a cererii, pe considerentul că este terenul şcolii şi că este de utilitate publică. Legea spune că nu se restituie terenurile afectate de utilitate publică, arătând şi ce înseamnă asta- adică terenuri angajate să deservească nevoile comunităţii. Moştenitorul consideră însă că şcoala are deja două terenuri pe care nu le utilizează", susţin reprezentaţii Primăriei.
Reprezentanţii şcolii se feresc să comenteze situaţia, directorul Maria Bodaş susţinând că nu doreşte ca "afirmaţiile să fie interpretate". Dacă însă instanţa Curţii de Apel va menţine sentinţa Tribunalului, elevii Şcolii 12 vor fi nevoiţi să-şi desfăşoare orele de sport pe un singur teren de sport, cel acoperit cu gazon sintetic.
Primăria a declarat apel, dosarul urmând să fie analizat de Curtea de Apel Suceava.