COMUNICAT DE PRESA Modern Calor

COMUNICAT DE PRESA Modern Calor

Studiu alarmant privind centralele de apartament

  • gazele arse de centralele indiviaduale pe gaz pot cauza cancer pulmonar
  • efectele acestora asupra sănătății populației se vor vedea în timp

„Evacuarea gazelor arse de la microcentralele termice [...] este egal cu a pune oamenii să respire zi şi noapte la ţevile de eşapament ale maşinilor” a afirmat, cu ocazia participării la un simpozion științific internațional, profesorul american Douglas Fowler - un reputat expert american în probleme privind recunoaşterea, evaluarea şi controlul factorilor de risc cauzaţi de poluarea mediului ambiental şi profesional.

Sunteți dispus să inspirați zi de zi gazele arse dintr-o țeavă de eșapament aflată în apropierea dumneavoastră? Dar să va expuneți copilul unei astfel de situații?

Mulți dintre dumneavoastră, cei care citiți aceste rânduri, faceți asta, fără să conștientizați această stare de fapt. Coșul de fum al centralei vecinului, care se află la un metru de fereastra dumneavoastră, nu este altceva decât o țeavă de eșapament, care evacuează gaze nocive , pe care familia dumneavoastră le inspiră zilnic.

Chiar dacă fumul rezultat în urma arderii gazului metan este incolor și nu are miros la fel de puternic ca în cazul arderii altor combustibili, nu înseamnă că el nu există și că nu e la fel de periculos. Cercetătorii susțin că gazele arse de centralele termice individuale sunt cancerigene și că în timp se vor vedea efectele acestei poluări. Pe astfel de considerente, unele țări, precum Ungaria, au interzis utilizarea centralelor individuale în aglomerări urbane. Bineînțeles că, din rațiuni strict comerciale, producătorii de centrale nu au nici un interes să ne spună aceste adevăruri, ba chiar încearcă să ni le ascundă.

La rândul său, academicianul român, prof. univ. dr. Gheorghe Benga, a efectuat timp de 15 ani studii elaborate în privința efectelor pe care le au gazele arse de centralele de apartament asupra sănătății oamenilor, iar concluziile sale au fost mai mult decât îngrijorătoare - acţiunea combinată a poluanților rezultaţi din arderea gazului natural în centralele termice poate provoca numeroase efecte adverse: iritaţia ochilor, a faringelui, a sinusurilor şi căilor respiratorii, bronşite şi alte boli respiratorii, alergii și astm. De departe însă, cel mai mare risc este cel de cancer pulmonar, produs de nanoparticulele conținute de gazele arse și care, odată inspirate, își vor arăta efectul nociv în timp.

Toate semnalele de alarmă trase de academicianul Gheorghe Benga, atât public, cât și instituțional, au rămas deocamdată fără efecte, rezultatele cercetărilor sale lovindu-se de ignoranța românilor în privința riscurilor la care ei se expun voluntar.

Soluția propusă de cercetătorul român este eliminarea surselor de poluare și utilizarea sistemelor centralizate, care utilizează centrale montate în exteriorul aglomerărilor urbane, astfel încât acestea să nu afecteze calitatea aerului respirat de populație.

Detaliile cercetărilor profesorului Gheorghe Benga, în privința efectului nociv al centralelor individuale asupra sănătății oamenilor, sunt publice și pot fi aprofundate la o simplă accesare pe Google.




Birou marketing

SC Modern Calor SA

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
59

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
201

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
91

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...