Cine sunt românii care dau mită. Pentru ce anume dau oamenii șpagă

Cei mai multi dintre românii suspectaţi de dare de mită au reuşit sa termine liceul şi studiile lor s-au oprit aici. Doar 15% au făcut o facultate, iar 22% au încheiat ciclul gimnazial sau au făcut o şcoală profesională. În multe cazuri, oamenii au fost daţi de gol chiar de către cei pe care încercau să îi mituiască.

Cine sunt românii care dau mită. Pentru ce anume dau oamenii șpagă

Darea de mită este un obicei frecvent al românilor. Oamenii trăiesc cu impresia că orice problemă poate fi rezolvată printr-o șpagă, motiv pentru care una dintre cele mai mari probleme ale României este corupția. Anul trecut 111 persoane au fost arestate preventiv pentru fapte de corupţie, iar alte peste 130 au fost plasate sub control judiciar.

Cei mai mulţi români prinşi că dau mită sunt tineri şi au studii medii. Aşa arată un studiu al Direcţiei Generale Anticorupţie, care anul trecut a cercetat aproape 1000 de persoane pentru dare de mită. Iar numărul celor care aleg varianta scurtă şi ilegală pentru a-şi rezolva problemele este în continuă creştere, avertizează ofiţerii DGA. Sociologii au o explicaţie: românul imită ceea ce se întâmplă în societate.

Cei mai mulţi dintre suspecţii cercetaţi pentru dare de mită au fost prinşi în momentul în care au dat bani poliţiştilor rutieri ca aceştia să le ierte greşelile în trafic. Pe locul doi se află cei care au încercat să fraudeze examene, şi apoi ar fi dat mită în speranţa că vor scăpa de probleme, scrie Digi24.

Majoritatea celor cercetaţi de DGA pentru că au dat mită sunt tineri: au între 20 şi 40 de ani. Aproape întotdeauna, ofiţerii acţionează la pont şi reuşesc să îi prindă în flagrant pe mituitori.
 
Sociologii au o explicaţie pentru care tinerii sunt cei care ajung sa dea mită: pe de o parte sunt cei care se lovesc cel mai frecvent de probleme, fiind activi, dar şi societatea are o influenţă, cred specialiştii.

"Ei sunt modelaţi după chipul şi asemănarea societăţii româneşti, a adulţilor a părinţilor, într-o societate în care corupţia musteşte, este la colţ de stradă, în absolut toate serviciile, este practic imposibil să nu mergi pe legile psihologice a imitaţiei şi pe calea cea mai uşoară. Noi ne văităm foarte mult de corupţie, însă corupţia este foarte convenabilă atunci când ne ajută să rezolvăm foarte simplu o problemă personală.", Adrian Dan, sociolog, potrivit sursei citate.

Au fost cazuri în care suspecţii nici macar nu au împlinit vârsta majoratului.

"În Dolj, în luna februarie anul trecut, un tânăr de 15 ani care conducea un autovehicul, desigur fără a deţine permis de conducere, a oferit 200 de euro mită lucrătorilor de poliţie care au refuzat. La extrema cealltă, avem un bătrân de 75 de ani din Teleorman care a oferit o monedă de aur unui poliţist pentru a nu mai fi cercetat într-un dosar penal", Sarmizia Fetcu, purtător de cuvant DGA.

Cei mai multi dintre românii suspectaţi de dare de mită au reuşit sa termine liceul şi studiile lor s-au oprit aici. Doar 15% au făcut o facultate, iar 22% au încheiat ciclul gimnazial sau au făcut o şcoală profesională. În multe cazuri, oamenii au fost daţi de gol chiar de către cei pe care încercau să îi mituiască, spun reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitatul de la Știri – Ada Macovei, inspector școlar general adjunct al IȘJ Botoșani

Vineri, 18 Septembrie 2020
257

După aproximativ o săptămână de la începerea noului an școlar, inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Botoșani, profesor doctor Ada Macovei, a acceptat o discuție liberă despr...

Incendiul din Mesteacăn, lichidat după șapte ore de eforturi. Pagube de 500.000 de lei

Vineri, 18 Septembrie 2020
1014

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISJU) din Botoșani a anunțat că forțele de intervenție mobilizate în cazul evenimentului petrecut în localitatea Mesteascăn din...

Amendă de 60.000 de lei pentru un iaz fără autorizație

Vineri, 18 Septembrie 2020
605

În această perioadă comisarii din cadrul Comisariatului Județean Botoșani au finalizat acțiunile de inspecție și control, conform tematicului, pe amplasamentele unde s-au desfășurat sau...