Ce va anunţa joi premierul Victor Ponta într-o "conferinţă extraordinară"

Ce va anunţa joi premierul Victor Ponta într-o "conferinţă extraordinară"
Premierul Victor Ponta urmează să prezinte joi, în cadrul unei conferinţe de presă, elemente legate de bugetul de stat pe 2013, care se vor constitui într-o "stare a naţiunii", respectiv situaţia datoriilor acumulate şi proiectele care vor putea fi duse la îndeplinire în următorii patru ani.
 
Autorităţile au păstrat la secret proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Ministrul pentru Buget vrea să-i lase şefului său plăcerea de a face anunţul. Contactat de gândul, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a precizat marţi că nu poate oferi detalii despre proiectul de buget pe 2013 până la conferinţa de presă de joi.

"Avem o convenţie să nu dăm informaţii despre buget până la conferinţa de presă de joi. Atunci vă vom răspunde la toate întrebările", a declarat pentru gândul ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea.
 
În condiţiile în care se menţin creşterea economică şi deflatorul folosit pentru calcularea PIB-ului pe 2013, acesta ar urma să scadă de la o valoare prognozată de 648 de miliarde de lei, la doar 625 de miliarde de lei. Asta înseamnă că, în loc să aibă venituri de circa 211 miliarde de lei, statul ar urma să încaseze în total doar 204 miliarde de lei, conform calculelor gândul, presupunând că anul acesta ponderea veniturilor în PIB va fi similară cu cea din 2012, respectiv de 32,6% din PIB-ul aferent anului 2012, recalculat în funcţie de revizuirea făcută de INS.
 
Calculele gândul privind veniturile totale ale bugetului au fost făcute pe baza cifrelor privind veniturile medii încasate pe 11 luni din 2012.

"Starea naţiunii"
 
"Joi voi prezenta, într-o întâlnire cu mass-media, şi prin intermediul dumneavoastră, nu bugetul de stat, pentru că pentru publicul larg că mă apuc să prezint capitole din buget nu cred că este soluţia bună, ci mai degrabă să prezint starea naţiunii, să arăt ce datorii avem din trecut, fără să încep să spun de vechea moştenire, ci pur şi simplu să prezint realitatea, să arăt ce lucruri putem să facem în actualul buget şi ce alte lucruri nu le putem face sau trebuie să le facem altfel", a declarat luni premierul Victor Ponta.
 
Revizuirea în scădere a Produsului Intern Brut (PIB) pentru anul 2011, cu circa 20 de miliarde de lei, a provocat nemulţumire la nivelul Guvernului.
 
Ajustarea va determina Guvernul să taie cheltuielile bugetare pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită, urmând să fie operate modificări şi în ce priveşte veniturile bugetare.

De unde taie Ponta
 
"Ideea este că aceste 20 de miliarde din PIB, care au fost calculate nu greşit, au fost estimate greşit, atunci, înseamnă când calculăm cu FMI, că se calculează procentual din PIB, se calculează deficitul, înseamnă un miliard de lei mai puţin cheltuieli la buget", a spus Ponta luni seara la un post de televiziune.
 
În urma acestei ajustări a PIB-ului din 2011, văzută de la Guvern ca o "greşeală gravă", preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a fost demis de către premierul Victor Ponta.
 
Întrebat de unde vor fi tăiaţi banii, Victor Ponta a declarat luni seara că "noi vrem să facem, la partea necesară de finanţare, jumătate din tăieri de cheltuieli şi jumătate din venituri suplimentare, pentru că, la un moment dat, dacă tot tăiem, nu mai avem de unde să tăiem".
 
În plus Ponta a spus că există şi alte capitole la care se pot face economii, făcând referire la cheltuielile cu funcţionarea administraţiei centrale sau locale.

Sursa: Gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Poli Iași 2-1! Marius Croitoru, locul 3, în primul sezon de antrenorat! VIDEO

Luni, 24 Februarie 2020
1114

Derby-ul Moldovei s-a jucat luni, de la ora 20:00. Aproximativ 1500 de suporteri au asistat la un derby cu o miză minimă.FC Botoșani a avut lovitura de deschidere. Tot FC Botoșani a avut și p...

Tânăr „drogat” cules de pe stradă. Polițiști au chemat ambulanța

Luni, 24 Februarie 2020
725

Polițiștii locali din cadrul serviciului ordine publică au desfășurat activități pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță pe raza municipiului Botoșani.Astfel, vineri, &icir...

Tânăr din județ, amendat pentru o țigară fumată în parc

Luni, 24 Februarie 2020
903

Patrula Poliției locale care acționa în zona parcului Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, a intervenit vineri, în jurul orei 15.50, în parcul de  joacă pentru copii din...