Care sunt cele mai bogate si cele mai sarace localitati din Romania. Moldova nu mai este polul saraciei!

Care sunt cele mai bogate si cele mai sarace localitati din Romania. Moldova nu mai este polul saraciei!
Un studiu publicat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) releva cu acuratete localitatile din Romania cu cea mai mare dezvoltare, respectiv pe cele mai subdezvoltate, din punct de vedere social.

"Clasamentul" se afla in Anexa 1 a raportului numit "Disparitati si fluxuri in fundamentarea social-economica a regionalizarii administrative a Romaniei", coordonat de prof. univ. Dumitru Sandu, sociolog la Universitatea Bucuresti, conform business24.ro.

Ierarhizarea realizata in cercetare este facuta in baza asa-numitului Indice de Dezvoltare Sociala Locala (IDSL) care ia in calcul sapte indicatori diferiti: nivelul de educatie, varsta medie, speranta de viata, numarul de autoturisme la mia de locuitori, suprafata medie a locuintei, consumul de gaze pe locuitor, categoria de marime a localitatii.

In baza acestui indice, cele mai dezvoltate 10 localitati din Romania sunt:

•Comuna Dumbravita, judet Timis (IDSL 125)

•Orasul Voluntari, judet Ilfov (113)

•Comuna Corbeanca, judetul Ilfov, si orasul Predeal (112)

•Municipiul Cluj-Napoca (105)

•Orasul Busteni (104)

•Municipiul Sibiu si orasul Sinaia (103)

•Municipiul Bucuresti (100)

•Municipiul Timisoara (99)


 La polul opus, cele mai putin dezvoltate localitati sunt:

•Comuna Necsesti, judet Teleorman (IDSL 12)

•Comunele Rasuceni, judet Giurgiu, Coroiesti, judet Vaslui, Seaca de Padure, judet Dolj, si Schitu, judet Giurgiu (IDSL 17)

•Comunele Danicei, judet Valcea si Gogosi, judetul Olt (IDSL 18)

•Comunele Deleni, judetul Vaslui, Toporu, judetul Giurgiu si Salcuta, judetul Dolj (IDSL 19)

Polul saraciei s-a mutat din Moldova in Oltenia

Studiul remarca faptul ca, in ciuda cliseelor despre saracia din Moldova, cea mai saraca zona este in sudul tarii. "Imaginea publica de situare a polului saraciei in Moldova este corectata prin datele foarte puternice pe care este construit IDSL. (...) Cele mai sarace judete ale tarii sub aspect social sunt nu in Moldova ci in sudul tarii, la Teleorman si Giurgiu (cu valori IDSL pe total judet de 50 si, respectiv, 53, comparativ cu Botosani si Vaslui care au un indice de dezvoltare sociala de 55)", se mai arata in raport.

Explicatia pentru aceasta stare de fapt este data in acelasi studiu: "Fenomenul este de pus pe seama unui proces de lunga durata de atractie a elitelor locale catre orasul capitala, de saracire a comunelor din judete precum Giurgiu si Teleorman in primul rand sub aspectul capitalului uman prin emigrarea catre Bucuresti a tineretului".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneancă rănită grav la Borșa după ce a căzut de pe munte, la Cascada Cailor - VIDEO

Sâmbătă, 22 Februarie 2020
1729

De o intervenţie dificilă au avut parte salvamontiştii din Borşa. Un grup de turişti se afla la Cascada Cailor, îngheţată, pentru a face sporturi extreme, respectiv căţărări.Din n...

Dezastrul de după creșterea euro: Cresc prețurile, ratele, facturile

Sâmbătă, 22 Februarie 2020
363

Moneda europeană a atins un maxim istoric în raport cu leul. Vineri, Banca Națională a cotat euro la peste 4 lei și 80 de bani, cea mai mare valoare înregistrată vreodată de moneda e...

Val de angajări la o primărie din județ. Concursurile constau doar în interviu

Sâmbătă, 22 Februarie 2020
4740

Primăria Oraşului Ştefăneşti, din judeţul Botoşani, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă determinată a funcțiilor contractuale de execuție, temporar vacante, după ...