Botoșaniul mai pierde un medic. Când administrația eșuează, singurii care suferă sunt cetățenii!
BOTOSANI

Tare ne plângem că ne pleacă medicii din ţară, că rămânem fără ajutor specializat, dar ajungem să facem în aşa fel încât să-i determinăm şi pe cei rămaşi aici să plece. Asta s-a întâmplat şi cu medicul de familie dintr-o comună botoşăneană, ajuns în asemenea situaţie încât să fie nevoit să-şi ia catrafusele şi să se mute.

Şcoală şi medicină, de-a valma

S-a întâmplat la Vorniceni, acolo unde lucrările de reabilitare ale grădiniţei au determinat unele schimbări greu de înţeles. Fostul director al şcolii, ieşit la pensie după finalul anului şcolar trecut, şi primarul Toader Leampăr au decis împreună ca de la sfârşitul lui mai, să mute copiii de grădiniţă în fosta sală de sport, laolaltă cu cabinetul medicului de familie Alexandru Mihailov. Nu ar fi fost o mare problemă, se gândea atunci- copiii oricum ar fi intrat în vacanţă, iar medicul şi-ar fi putut face consultaţiile fără griji în clădirea veche.

Numai că lucrările de modernizare şi reabilitare a grădiniţei s-au prelungit nepermis de mult, noul an şcolar începând în aceleaşi condiţii: copiii împărţeau aceeaşi sală cu medicul de familie. Copiii de dimineaţă, medicul după-amiază. Nefirească, în condiţiile în care pacienţii medicului erau purtători de boli care ar fi afectat şi copiii de grădiniţă, situaţia a ajuns la cunoştinţa opiniei publice, iar autorităţile din Vorniceni au fost obligate să ia măsuri, heirupiste însă.

Copiii au fost mutaţi într-o sală de clasă din şcoală, astfel că medicul a rămas singur în sala de sport. Numai că vestea a ajuns şi la urechea Direcţiei de Sănătate Publică, ai cărei inspectori au împărţit cu "dărnicie" amenzi. Alexandru Mihailov a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 10.000 de lei pe motiv că "funcţionarea în acelaşi spaţiu a unui obiectiv care desfăşoară activităţi medicale şi a unui grup populaţional la risc (copii preşcolari) constituie un risc pentru sănătatea publică, astfel că s-a instituit măsura de încetare imediată a activităţii medicale în spaţiul neautorizat şi a fost sancţionat cu amendă contravenţională conform Hotărârii de Guvern nr. 857/2011 medicul titular al cabinetului". Mai mult, fostul director al şcolii, Dragoş Danalache, ce preluase atribuţiile de câteva săptămâni, a fost amendat, la rândul său, cu 3.000 de lei pentru "pentru nerespectarea condiţiilor referitoare la circuitele funcţionale, conform aceleiaşi Hotărâri de Guvern".

Primăria, lipsită de orice responsabilitate (?)

La momentul respectiv, primarul comunei Vorniceni, Toader Leampăr, s-a spălat pe mâini de orice responsabilitate, susţinând că nu ştia că de la începutul anului şcolar copiii împart spaţiul cu medicul de familie. Mai susţinea atunci că în cel mult două săptămâni, adică mijlocul lunii octombrie, totul va reintra în normal, lucrările de reabilitare a grădiniţei urmând să se încheie, copiii să se mute în clasele lor, iar medicul de familie înapoi în spaţiul lui, tot din incinta grădiniţei, separat de circuitul copiilor.

Numai că nu s-a întâmplat nici asta. Am trecut deja de mijlocul lui noiembrie, copiii sunt tot în sala de clasă din şcoală, lucrările de reabilitare nu s-au încheiat nici acum.

"Am avut probleme cu banii, proiectul pe care l-am accesat, pe Ordonanţa Guvernului 28 încă de anul trecut, nu a primit nicio finanţare de la Ministerul Dezvoltării. Până acum, constructorul a lucrat pe banii lui, dar a rămas fără, aşa că am fost obligaţi să facem o rectificare a bugetului local. Valoarea totală a proiectului este de 500.000 de lei, noi am venit cu 280.000 de lei, dar aşteptăm banii de la minister. Mai sunt câteva lucrări de făcut, în primul rând toaleta şi uşi pentru persoanele cu dizabilităţi, că altfel nu primim autorizaţia", susţine acum Toader Leampăr.

Cât despre medicul de familie? "Nu sunteţi la curent? A plecat în Franţa! Mi-au spus nişte pacienţi de-ai lui, dar cu mine nu a avut nicio discuţie", adaugă primarul.

Medicul de familie renunţă

Alexandru Mihailov nu a plecat încă în afara României, dar se pregăteşte. "Nu mai am niciun motiv să rămân. Am luat amendă de la DSP, apoi a venit Casa de Asigurări de Sănătate şi am fost obligat să renunţ la contract, din cauza lipsei de spaţiu. Nu am spaţiu de funcţionare, nu pot avea contract cu casa. Simt cumva că mi s-a forţat mâna, dar de acum nu mai e nimic de făcut. Curios e că mi-au spus că pot oricând să reintru în contract cu ei. Pacienţii mei? Nu ştiu ce se va întâmpla cu ei, vorbisem cu colega mea, medicul de familie din comună, să-i preia, dar nu ştiu ce s-a întâmplat până acum. Ar fi trebuit să ia fişele lor. Aveam 980 de pacienţi pe listă, unii dintre ei cu boli cronice, care aveau nevoie de reţete. Cât am fost în contract cu Casa, 25- 26 octombrie, am putut să le prescriu reţete, dar de acum....", povesteşte medicul care lucra la Vorniceni din 1997.

Cariera lui are şi poveşti interesante. Cabinetul lui de familie a funcţionat mai întâi într-un conac boieresc, pe care îl împărţea cu alţi medici şi în care au investit cu toţii, până când imobilul a fost retrocedat. Apoi, când a cerut ajutorul autorităţilor locale, i s-a oferit un spaţiu al cărui acoperiş risca să-i cadă în cap. "Ştiţi cum erau pereţii? Erau înclinaţi cam la 70 de grade, că erau din chirpici. Greu am găsit înţelegere şi am ajuns în spaţiul din grădiniţă. Au fost aventuri", spune Alexandru Mihailov.

La Casa de Asigurări

La Casa de Asigurări, situaţia pare un pic diferită. "Contractul nu a fost reziliat, a încetat la cererea dumnealui, am înţeles că a luat amendă şi de la DSP. El era obligat să-şi desfăşoare activitatea într-un spaţiu adecvat, conform declaraţiei pe propria răspundere. În momentul în care îşi va rezolva situaţia, contractul poate fi reînnoit. Credeţi că nouă ne convine să nu fie medic în zona aceea? Interesul nostru este interesul pacienţilor, iar pacienţii au nevoie de îngrijiri", spune Carmen Nicolau, directorul economic al Casei de Asigurări de Sănătate.

În loc de concluzii

Departe de noi gândul de a lua apărarea cuiva, însă folosim acest prilej pentru a trage un semnal de alarmă. Este în responsabilitatea autorităţilor locale să acorde sprijin, nu să pună beţe în roate, medicilor, indiferent de specialitate, pentru a putea să-şi facă treaba: monitorizarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate a comunităţii. Or, din experienţa de la Vorniceni, remarcăm că din situaţia de care Primăria era responsabilă, au avut şi vor avea de pătimit un director de şcoală şi un medic de familie, copiii de grădiniţă şi pacienţii care au rămas fără îngrijiri medicale.

 

Spune-ne opinia ta