Belarus și „Marșul libertății”. Cel mai mare protest din istoria statului, o mobilizare antiregim (video)

Belarus și „Marșul libertății”. Cel mai mare protest din istoria statului, o mobilizare antiregim (video)

Sute de mii de oameni s-au adunat duminică după-amiază la Minsk, dar și în alte mari orașe din Belarus, pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukașenko. „Marșul libertății” se vrea a fi cea mai mare mobilizare antiregim de la alegerile prezidențiale de acum o săptămână, relatează BBC.

Duminică este considerată o zi-cheie. Se împlinește o săptămână de la scrutinul controversat care a scos oamenii în stradă, iar lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, le-a cerut oamenilor să manifesteze pașnic.

Manifestanţi scandând „Demisia!” au umplut duminică centrul capitalei belaruse, Minsk, în cel mai amplu protest de până acum împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. La protest, care a atras în jur de 200.000 de persoane numai în capitală, nu a fost vizibilă prezenţa poliţiei, notează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres. 

Manifestanţii au strigat „Trăiască Belarus” şi „Nu vom uita sau ierta”.

Mii de oameni au luat parte la proteste împotriva lui Lukaşenko şi în alte oraşe din ţară.

Angajaţi la stat, inclusiv poliţişti şi personal din televiziune, au venit în sprijinul protestatarilor, iar unele din cele mai mari uzine de stat, coloana vertebrală a modelului economic de tip sovietic al lui Lukaşenko, au fost afectate de proteste şi încetări ale lucrului, scrie Digi24.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
51

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...

PSD-iștii din Botoșani și-au depus candidaturile pentru Primărie și Consiliu Local! Cosmin Andrei: „Mi-au cerut să candidez în continuare” (foto, video)

astăzi, 18:49
105

Cosmin Andrei, primarul în funcție al municipiului Botoșani, și-a depus candidatura pentru Primăria Botoșani. Tot astăzi a fost depusă și lista de candidați pentru consilieri municipali...

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
55

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...