BĂSESCU: România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie

Președintele Traian Băsescu a anunţat că, din evaluările României, Rusia nu a "invadat" Ucraina. Şeful statului spune însă că "ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor" şi că, această "debalansare" a situaţiei ar putea bloca ofensiva armatei ucrainene.

Rusia a invadat Ucraina, acuză Kievul. Trupe ruseşti ar fi preluat controlul asupra unui oraş frontalier strategic, situat la 100 de kilometri sud de Doneţk, anunţă Petro Poroşenko.

România şi-a prezentat, joi seară, poziţia pe această temă, prin vocea preşedintelui Traian Băsescu.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă unităţi mari, aviaţie, toate categoriile de forţe care invadează un teritoriu. Deci nu suntem în faţa unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor.

Sprijinul se manifestă prin două modalităţi: 1. infiltrarea de militari specialişti ca ofiţeri de comandă şi pentru operarea tehnicii de luptă modernă pusă de Rusia la dispoziţia separatiştilor şi 2. transferul masiv de tehnică de luptă către separatişti.

În analiza făcută azi cu MAE şi serviciile de informaţii, pe baza informaţiilor pe care le-am avut, putem aprecia că urmare a escaladării introducerii de tehnică militară şi specialişti, practic se produce o debalansare a raporturilor de forţe în favoarea separatiştilor, ceea ce va duce la stoparea ofensivei armatei ucrainene, dacă statul ucrainean nu ia măsuri de menţinere a capacităţii de luptă superioară.

Armata ucraineană se află în dificulltate pe frontul de luptă din Ucraina de est şi mijloace suplimentare sunt necesare.

România condamnă acţiunile Rusiei de a sprijini separatiştii în atingerea obiectivului lor de ieşire de sub controlul UCrainei. România reafirmă susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Evaluarea noastră este că obiectivul preşedintelui Putin este de a realiza o Transnistrie de dimensiuni mai mari în estul Ucrainei, pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere UE-Ucraina şi eventualele demersuri ale Ucrainei de a deveni stat membru NATO. Rămânem alături de Ucraina, suntem un susţinător al Ucrainei şi ceea ce vom putea face legal, vom face în sprijinul acestei ţări.

Ne este cunoscută şi situaţia de la Novoazovsk şi cea din Mariupol, care sunt elemente ce pot fi arătate ca fiind zone în care s-ar găsi militari ai Federaţiei Ruse, dar asta nu înseamnă o mare unitate, ci militari infiltraţi, ca în tot Estul Ucrainei.

N-a fost invazie, dar ca urmare a puternicei infiltrări de militari şi tehnică de luptă rusă, riscul major este schimbarea echilibrului de fortă în favoarea separatiştilor.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 4 iulie: Sf. Ier. Andrei, Arhiepiscopul Cretei; Sf. Cuv. Marta

astăzi, 07:00

Sfântul Andrei s-a născut în anul 660 în Damasc, din părinţi iubitori de Dumnezeu. A început să vorbească abia pe la vârsta de şapte ani, fiind vindecat de această...

Daune importante în urma incendiului de la depozitul de cereale! (Video)

Thursday, 3 July 2025

Un incendiu de amploare s-a produs joi seara, la un depozit de cereale de la Dorohoi. Incendiul a fost lichidat, iar cauza probabilă este în curs de stabilire. Potrivit reprezentanților ...

Incendiu la un depozit de cereale din Dorohoi! (Foto, Video)

Thursday, 3 July 2025

Mai multe echipaje de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani acționează pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un depozit de cereale din municipiul Doro...